Landelijke Interuniversitaire Mathematische Olympiade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Landelijke Interuniversitaire Mathematische Olympiade (LIMO) is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor Nederlandse en Vlaamse studententeams, bestaande uit maximaal vier personen.

Geschiedenis[bewerken]

De LIMO bestaat sinds 2005, en is afgeleid van het tien jaar oudere PION, wat een natuurkundevariant is van hetzelfde concept. De deelnemers komen vanuit heel Nederland (en sinds 2008 Vlaanderen), de meesten uit Utrecht, Leiden en Nijmegen, de plaatsen waar het ook ooit is georganiseerd. De LIMO beslaat altijd een hele dag. 's Ochtend is er een wiskundige lezing, gevolgd door een lunch en de wedstrijd. Tijdens de borrel die daarop volgt worden ook de antwoorden nagekeken, zodat er nog een prijsuitreiking kan plaatsvinden voor het afsluitende diner. De drie beste teams winnen een prijs, en dit is een set van vier wiskundeboeken, en voor de winnaars ook nog een wisselbeker.

Jaar Locatie Organisatie Winnaars Teams Lezing door:
2005 Leiden De Leidsche Flesch Squeak! (Nijmegen) 16 Jan Hogendijk
2006 Nijmegen Desda Groep van orde 4 (Utrecht) 17 Quiz in plaats van lezing
2007 Utrecht A-Eskwadraat Aleph_4 (Leiden) 23 Gunther Cornelissen
2008 Leiden De Leidsche Flesch Qin Shi Huangdi... (Utrecht) 24 Wiskundemeisjes
2009 Utrecht A-Eskwadraat Hilbert's Homies (Utrecht) 25 Robbert Dijkgraaf
2010 Utrecht A-Eskwadraat Vierpuntcompactificatie (Leuven) 17 Tom Verhoeff
2011 Nijmegen Desda Da mondiale limoenlimonademacho's (Utrecht) 14 Wim Veldman
2012 Utrecht A-Eskwadraat Clopen-minded (Leuven) 25 Gunther Cornelissen
2013 Leiden De Leidsche Flesch Fourier à micro-ondes (Leuven) 21 Peter Grünwald
2014 Eindhoven GEWIS Traag Maar Gestaag (Utrecht) 25 Johan van Leeuwaarden
2015 Utrecht A-Eskwadraat Een willekeurig aantal punten (Utrecht) 30 Don Zagier
2016 Amsterdam NSA Ideaal in de kern (Utrecht) 32 Hendrik Lenstra
2017 Nijmegen Desda Bourbaki eten bourbakikool (Leuven) 29 Ben Moonen
2018 Groningen FMF Mückenheim Transfinity (Amsterdam) 31 Ieke Moerdijk

Belgische teams[bewerken]

In 2008 deden voor het eerst Belgische teams (uit Leuven) mee, en buiten mededinging haalde één team zelfs meer punten dan de Nederlandse winnaars. Vanaf 2009 mochten Belgische teams ook meedingen naar de prijzen. Een Leuvens team bereikte toen de tweede plaats en in 2010 won zelfs een team uit Leuven. Daarnaast komt er sinds 2009 een team uit Gent. In 2011 was er een sterke groei in het aantal Belgische teams; er waren drie Leuvense en twee Gentse teams.

Prijsuitreiking[bewerken]

In 2009 werden de prijzen uitgereikt door Ronald Plasterk, destijds minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2010 viel de eer te beurt aan Jan Terlouw. Beiden gaven tevens een toespraak.

Organisatie[bewerken]

De wedstrijd wordt georganiseerd door studenten zelf, en in de regel verzorgt de studievereniging op de universiteit waar het winnende team vandaan komt, de organisatie van de volgende LIMO. Dit is echter geen officiële regel, wel is vastgelegd dat de wedstrijd altijd in Nederland moet plaatsvinden (en dus niet in Vlaanderen). Officieel is de LIMO een initiatief van het Wiskunde en Informatica Studieverenigingen Overleg (WISO).

Wedstrijd[bewerken]

De wedstrijd bestaat uit tien tot twaalf uitdagende wiskundevraagstukken, die worden gemaakt door Nederlandse wiskundigen. Meestal zijn dit hoogleraren en docenten, maar ook AIO's en de laatste jaren hebben studenten wel vaker eens opgaven gemaakt. Hendrik Lenstra heeft voor alle behalve de eerste een opgave verzorgd, en ook Ronald Meester, Mike Botchev, Jaap Top, Robert Tijdeman, Gunther Cornelissen, Arne Smeets en Quintijn Puite hadden vaak een bijdrage. De opgaven zijn voornamelijk van fundamenteel wiskundige aard (algebra, analyse, discrete wiskunde) en bevat vooral veel niet-standaard puzzelopgaven.

De wedstrijd duurt drie uur. Per team mag voor elke opgave een antwoord worden ingeleverd, en hiervoor kunnen dan maximaal tien punten worden gescoord. Over het algemeen wordt gemiddeld een kwart tot een derde van alle punten gescoord, en het winnende team scoort meestal iets meer dan de helft tot driekwart van alle punten. Echter in 2014 zette het team "Traag Maar Gestaag" een wonderbaarlijke bijna perfecte score neer, zij hadden destijds tien van de elf vragen perfect beantwoord, maar één vraag hadden zij gedeeltelijk goed.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]