Landen van de Boheemse kroon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Landen van de Boheemse Kroon genoemd (Tsjechisch: Země Koruny české, Duits: Böhmische Kronländer, Latijn: Corona Regni Bohemiae), ook wel de Landen van de Kroon van St. Wenceslaus (Tsjechisch: Země Koruny Svatováclavské), was een landencomplex van verschillende staten in het Heilige Roomse Rijk die onder de heerschappij van het Koninkrijk Bohemen verenigd waren. Deze unie was meer dan alleen een personele unie omdat alleen de Staten van het Koninkrijk Bohemen het recht hadden om een koning te kiezen, die dan automatisch hertog, markgraaf en graaf werd van de afhankelijke landen. De afzonderlijke landen hadden wel elk verregaande autonomie.

Landen[bewerken]

Land Hoofdstad Volkeren Bijzonderheden Wapen
Koninkrijk Bohemen Praag Tsjechen, Duitsers Regeringscentrum van de Boheemse Kroon, keurvorstendom van het Heilige Roomse Rijk
Small coat of arms of the Czech Republic.svg
Markgraafschap Moravië Brno Tsjechen, Duitsers
Moravia.svg
Hertogdom Silezië Wrocław Duitsers, Polen, Tsjechen
Silesia.svg
Markgraafschap Opper-Lausitz Bautzen Duitsers, Sorben Verkregen in 1076 van keizer Hendrik IV. In 1620 aan Saksen in leen gegeven, in 1635 aan Saksen afgestaan.
Wappen Landkreis Bautzen.svg
Markgraafschap Neder-Lausitz Luckau Duitsers, Sorben Verkregen in 1076 van keizer Hendrik IV. In 1620 aan Saksen in leen gegeven, in 1635 aan Saksen afgestaan.
Wappen Luckau.png

Zie ook[bewerken]