Landen van de Boheemse kroon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Země Koruny české
Länder der Böhmischen Krone
Corona regni Bohemiae
Onderdeel van het Heilige Roomse Rijk (1348-1806)
Onderdeel van de Habsburgse monarchie (1526-1806)
Onderdeel van het Keizerrijk Oostenrijk (1806-1867)
Onderdeel van het Cislauternse deel van Oostenrijk-Hongarije (1867-1918)
 Koninkrijk Bohemen
 Markgraafschap Moravië
 Hertogdom Silezië
 Markgraafschap Brandenburg
 Markgraafschap Opper-Lausitz
 Markgraafschap Neder-Lausitz
1348 – 1918 Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek 
Kaart
1618
1618
Algemene gegevens
Hoofdstad Praag
Talen Tsjechisch, Duits

De Landen van de Boheemse Kroon genoemd (Tsjechisch: Země Koruny české, Duits: Böhmische Kronländer, Latijn: Corona Regni Bohemiae), ook wel de Landen van de Kroon van St. Wenceslaus (Tsjechisch: Země Koruny Svatováclavské), was een landencomplex van verschillende staten in het Heilige Roomse Rijk die onder de heerschappij van het koninkrijk Bohemen verenigd waren. In 1348 waren, naast het koninkrijk Bohemen, het hertogdom Silezië, en de markgraafschappen Moravië, Brandenburg, Opper-Lausitz en Neder-Lausitz onderdeel van dit complex.

Deze unie was meer dan alleen een personele unie omdat alleen de Staten van het Koninkrijk Bohemen het recht hadden om een koning te kiezen, die dan automatisch hertog, markgraaf en graaf werd van de afhankelijke landen. De afzonderlijke landen hadden wel elk verregaande autonomie. Na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije werd het gebied, aan een nieuwe staat, de Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek toegewezen.

Landen[bewerken | brontekst bewerken]

Land Hoofdstad Volkeren Bijzonderheden Kaart Wapen
Koninkrijk Bohemen Praag Tsjechen, Duitsers Regeringscentrum van de Boheemse Kroon, keurvorstendom van het Heilige Roomse Rijk
Markgraafschap Moravië Brno Tsjechen, Duitsers
Hertogdom Silezië Breslau Duitsers, Polen, Tsjechen
Markgraafschap Opper-Lausitz Bautzen Duitsers, Sorben Verkregen in 1076 van keizer Hendrik IV. In 1620 aan Saksen in leen gegeven, in 1635 aan Saksen afgestaan.
Markgraafschap Neder-Lausitz Luckau Duitsers, Sorben Verkregen in 1076 van keizer Hendrik IV. In 1620 aan Saksen in leen gegeven, in 1635 aan Saksen afgestaan.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]