Landgoed Voorlinden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Landgoed Voorlinden
Huis Voorlinden
Huis Voorlinden
Locatie Buurtweg 90, Wassenaar
Algemeen
Stijl Engelse Landhuisstijl
Gebouwd in 1912
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  524569
De vijver
De vijver
Op de kaart van 1839
Op de kaart van 1839

Landgoed Voorlinden ligt in Wassenaar in Zuid-Holland. Het goed is veertig hectare groot en ligt tussen Wassenaar en de duinen van de Noordzeekust.

Landgoed[bewerken]

Al in de 16de eeuw wordt Voorlinden genoemd. De tuin bij het oorspronkelijke huis is ca. 1803 ontworpen door tuinarchitect J.D. Zocher sr. Sinds 1834 heeft ook J.D. Zocher jr. op het landgoed gewerkt. Het huis lag ten westen van de oprijlaan, de moestuinen op het huidige parkeerterrein. Leonard Springer ontwierp de tuin met loofgangen. Achter het huis ligt een sterrenbos. Op de strandvlakte en in het bosgedeelte zijn veel paddenstoelen te vinden. In juni 2013 werd gestart met het terugbrengen van de plantvakken naar de originele ontwerpen van R.J. Johnston.

Huis[bewerken]

In 1824 werd het huis gekocht door Mr. C.Th. Elout, destijds Minister van Staat. In 1912 kocht jonkheer Hugo Loudon het landgoed van de heer Blussé. Hij liet het oude huis afbreken en de Engelse architect R.J. Johnston een landhuis in Engelse stijl bouwen, 300 meter ten noordwesten van het vroegere huis. Het is een kopie van het huis waar zijn Engelse echtgenote was opgegroeid. Hij liet ook enkele kleine huisjes bouwen voor zijn personeel, waaronder 'Klein Voorlinden' links van de oprit. Het interieur van het huis ademde een koloniale sfeer met veel hout, grote luchters en acht haarden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers het huis, dat licht beschadigd werd door een V2 raket. Daarna woonden er Canadese officieren. In 1950 huurde de PTT het huis en gebruikte het als opleidings- en conferentiecentrum. In 1999 werd het huis gerestaureerd, waarvoor speciaal Engelse dakdekkers kwamen om nieuwe Engelse dakpannen aan te brengen. Het huis, het toegangshek, de garage en de dubbele dienstwoningen zijn rijksmonumenten.

Van 2003 tot juni 2013 was het huis te huur voor evenementen.

Museum[bewerken]

Voorlinden is sinds 2011 eigendom van Joop van Caldenborgh. Hij kocht het landgoed voor 15,5 miljoen euro van KPN om in een nieuw te bouwen paviljoen (Museum Voorlinden) zijn Caldic Collectie ten toon te stellen.[1]

Bronnen, noten en/of referenties