Langgerekt zeehoornblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Langgerekt zeehoornblad
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Rhodophyta (Roodwieren)
Klasse:Florideophyceae
Orde:Ceramiales
Familie:Dasyaceae
Geslacht:Dasya
Soort
Dasya baillouviana
(S.G.Gmelin) Montagne (1841)
Basioniem
Fucus baillouviana
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Langgerekt zeehoornblad op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het langgerekt zeehoornblad (Dasya baillouviana) is een roodwier uit de klasse Florideophyceae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1768 als Fucus baillouviana gepubliceerd door Samuel Gottlieb Gmelin.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Langgerekt zeehoornblad, die tot 1 meter kan uitgroeien, heeft tot 2 mm dikke stelen die onregelmatig vertakt zijn.[2] Het thallus (plantvorm) is filamenteus en bestaat uit een basale hechtschijf, hoofdassen en zijtakken. De hoofdas is polysifoon (meerdere cellen in doorsnede) met een cortex. Deze zijn rondom begroeid met kleine zijtakjes, waardoor een langgerekte pluim ontstaat. Deze zijtakjes zijn monosifoon (enkele rij cellen in doorsnede) en hebben een beperkte groei. De monosiphone zijtakjes zijn basaal 25 µm in doorsnede en minder dan 10 µm in doorsnede aan de toppen.[3]

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied van langgerekt zeehoornblad is zuidelijk Europa, vooral de Middellandse Zee.[2] In Nederland, Zweden en Noorwegen op slechts enkele plaatsen bekend. Deze soort komt voor beneden de laagwaterlijn op harde ondergrond (stenen, schelpen, etc.) in rustig zeewater.