Nysius cymoides

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Langvleugelnysius)
Nysius cymoides
Nysius cymoides
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Onderfamilie:Orsillinae
Geslacht:Nysius
Soort
Nysius cymoides
(Spinola, 1837)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Nysius cymoides is een wants uit de onderfamilie Orsillinae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Langvleugelnysius' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De langvleugelnysius is een bruine wants, die 3,1 – 4,1 mm lang is. De soorten uit het geslacht Nysius zijn zeer moeilijk uit elkaar te houden. Het membraan (het doorschijnende deel) van het hemi-elytrum (de deels verharde voorvleugel) is vrij lang in vergelijking met andere soorten. De verhouding van de lengte van het membraan gedeeld door de resterende lengte van verschillende nysiussoorten (man – vrouw): Tijmnysius (Nysius thymi): 0.65 & 0.64; Heidenysius (Nysius ericae): 0.75 & 0.81; Kruiskruidnysius (Nysius senecionis): 0.76 & 0.79; Composietennysius (Nysius graminicola): 0.75 & 0.85; Langvleugelnysius (Nysius cymoides): 0.94 & 0.96.[3] Hij is ook iets kleiner.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is verspreid in West-Europa, het zuiden van Centraal-Europa, het Middellandse Zeegebied, het woestijngebied van Afrika, Arabië en Centraal-Azië. Hij bewoont droge, hete gebieden met een steenachtige bodem of zandbodem. Vaak op plekken als zand- of steenafgravingen, braakliggende gronden.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Hij leeft op veel verschillende planten, maar heeft een voorkeur voor planten uit de composietenfamilie (Asteraceae), (bijvoorbeeld alsem (Artemisia), centaurie (Centaurea), fijnstraal (Erigeron). In het Middellandse Zeegebied kan de soort schadelijk zijn voor cultuurplanten. De jaarlijkse ontwikkelingscyclus is nog onduidelijk.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]