Laramie-formatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laramie-formatie
Schedel van Triceratops uit de Laramie-formatie

De Laramie-formatie is een geologische formatie in de Amerikaanse staat Colorado die afzettingen uit het Laat-Krijt omvat.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Laramie-formatie ligt in het Cheyenne-bekken in het noordoosten van Colorado. Het is afgezet in een kustgebied langs de westelijke rand van de Western Interior Seaway, landinwaarts van de Fox Hills-formatie. De formatie dateert uit het Midden-Maastrichtien. De eerste vondsten werden in 1873 gedaan door Edward Drinker Cope.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Van tien geslachten zoogdieren zijn fossielen gevonden in de Laramie-formatie: Alphadon, Leptalestes, Protalphadon en Protolambda (Metatheria), Cimolodon, Cimolomys, Meniscoessus, Mesodma, Paressonodon en Parikimys (Multituberculata). Met deze zoogdierenfauna wordt de Laramie-formatie tot het eerste deel van het NALMA Lancian gerekend.

Dinosauriërs uit de Laramie-formatie zijn de saurischiërs Dromaeosaurus, Ornithomimus, Paronychodon en Tyrannosaurus rex en de ornithischiërs cf. Edmontonia, Edmontosaurus, Thescelosaurus, Torosaurus en Triceratops.

Daarnaast zijn fossielen gevonden van zoetwaterhaaien en -roggen, beenvissen, amfibieën, schildpadden, hagedissen en krokodillen.