Laurentiuskerk (Folsgare)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laurentiuskerk
Tsjaerddyk 53
Plaats Folsgare
Gewijd aan Laurentius
Coördinaten 53° 2′ NB, 5° 36′ OL
Gebouwd in 1875
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39762
Architectuur
Toren 13e eeuw
Interieur
Orgel Bakker & Timmenga
Afbeeldingen
Interieur met preekstoel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Laurentiuskerk is een kerkgebouw in Folsgare in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk was oorspronkelijk gewijd aan Laurentius. De zadeldaktoren is mogelijk uit de 13e eeuw. De luidklok uit 1532 is gegoten door Geert van Wou en Johan ter Steghe. Met de bouw van de kerk werd in 1864 begonnen, maar de zaalkerk met driezijdig gesloten koor werd herbouwd in 1875. Boven de ingang van de kerk staat:

De bouw dezer kerk is ondernomen in het jaar 1864.
Het woord van Christus wone rijkelijk in u, in alle wijsheid
leert en vermaant elkander, met psalmen en lofzangen, en geestelijke liederen
zingende den Heere met aangenaamheid in uw hart.
Colloss. 3:16

Op de gevelsteen links van de ingang staat: Door bijzondere omstandigheden is de KERK Herbouwd in het jaar 1875. Op de gevelsteen rechts: En is de eerste steen gelegd door R.T. ABMA, det. 8 Sept. 1875.

Het orgel uit 1908, in 1964 overgeplaatst vanuit de gereformeerde kerk van Marrum, is gemaakt door Bakker & Timmenga. De preekstoel is uit de 17e eeuw. De kerk is een rijksmonument.

De Laurentiuskerk vormt samen met de Johanneskerk en gereformeerde kerk van Oosthem en de Gertrudiskerk van Abbega een PKN gemeente.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

Het orgel van de Laurentiuskerk werd in oktober 1963 aangeschaft. Dit orgel werd in 1908 gebouwd door de firma Bakker & Timmenga in Leeuwarden voor de Gereformeerde kerk in Marrum. Het orgel werd voor aanschaf beschikbaar in 1960 nadat de Gereformeerde kerk in Marrum opracht gaf voor de bouw van een moderner, twee-klaviers orgel en het oude orgel gedemonteerd werd. Op 19 april 1964 werd het orgel voor het eerst in gebruik genomen.

In 2001-2002 werden de zijvleugels van het orgel teruggevonden. Deze lagen in de zolder van de Gereformeerde kerk in Marrum opgeslagen, maar kwamen pas aan het licht toen deze zou worden afgebroken. De zijvleugels werden overgekocht, gerestaureerd en teruggeplaatst op het orgel.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Laurentiuskerk, Folsgare van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.