Brandweervoertuig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Quistnix (overleg | bijdragen) op 4 mei 2005 om 01:17. (→‎Geschiedenis van de brandweerauto)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Brandweerauto is de algemene naam voor een voertuig waarmee de brandweer uitrukt bij een brand, ongeval of calamiteit. Er bestaan echter verschillende typen brandweerauto's, ieder uitgerust voor een bepaalde taak.

Herkenbaarheid

In Nederland zijn brandweerauto's voorzien van rondom zichtbare blauwe zwaailichten en een tweetonige hoorn (sirene). Verder kunnen ze een groen zwaailicht op het dak hebben.

Nederlandse brandweerauto's zijn vrijwel altijd rood van kleur en hebben herkenbare, reflecterende merktekens. Brandweerauto's van een bedrijfsbrandweer kunnen een andere kleur hebben.

Typen brandweerauto's

Hieronder volgen een aantal typen brandweerauto's die voor een specifieke taak zijn uitgerust.

Pompwagen

Duitse brandweerauto

Een pompwagen heeft een ingebouwde pomp en kan een eigen watervoorraad hebben. Behalve een pomp heeft een pompwagen ook brandslangen en brandspuiten om de brand te bestrijden. De pomp wordt gebruikt wanneer er geen brandkraan aanwezig is of wanneer er onvoldoende waterdruk is. In andere gevallen worden de brandslangen op de dichtstbijzijnde brandkraan aangesloten.

Naast pompen en brandslangen bevinden zich in een pompwagen ook persluchtmaskers en toebehoren, communicatiemiddelen zoals een mobilofoon en gereedschappen om een gebouw binnen te gaan dat is afgesloten.

In het algemeen is er aan boord plaats voor een ploeg van tenminste vijf man.

Hoogwerker

Ladderwagen

Een ladderwagen heeft een ladder waarmee mensen uit een hoog gebouw kunnen worden gehaald of brandweerlieden naar een hogere etage kunnen worden gebracht. Een hoogwerker kan dit ook en er zijn brandweerkorpsen die de beschikking over een hoogwerker hebben.


Schuimbluswagen

Dit type brandweerauto wordt met name ingezet op plaatsen waar een brandbare vloeistof over een groot oppervlak kan branden (olieraffinaderijen, vliegvelden). Een te richten schuimkanon voor op het dak kan een grote hoeveelheid schuim over de vloeistof spuiten om de vloeistof af te dekken, waardoor die geen contact meer kan hebben met de zuurstof in de buitenlucht.


Mobiele commandopost

Commandopost (Finland)

Bij grote ongevallen en calamiteiten kan dit type voertuig worden ingezet. Van hieruit wordt de hulpverlening gecoördineerd.


Geschiedenis van de brandweerauto

verrijdbare handpomp

De voorlopers van de brandweerauto waren pompen die door middel van handkracht werden bediend. Om ze snel naar de brand te kunnen vervoeren waren er wielen onder gemonteerd. Ze werden met de hand door de straten getrokken. Het model op de foto werd bediend door tenminste 4 man: twee aan weerskanten. Die moeten om beurten een houten hendel omlaag trekken. De pomp bestaat uit leren zakken in een houten bak. Links op de foto, in het midden van de wagen, is het aansluitpunt voor een slang te zien.


Door stoom aangedreven brandspuit

Later werden de pompen door paarden getrokken. Weer later werden de handpompen vervangen door stoommachines.


Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Fire engine op Wikimedia Commons.