Leerdambrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leerdambrug
Leerdambrug gezien vanuit Nellestein (oktober 2021)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Zuidoost
Overspant Kelbergenpad
Brugnummer 1313
Bouw
Bouwperiode 1977
Opening ca 1980[1]
Gebruik
Weg Langbroekdreef
Architectuur
Type Viaduct
Architect(en) Dirk Sterenberg
Dienst der Publieke Werken
Materiaal beton
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Leerdambrug (brug 1313) is een bouwkundig kunstwerk in Amsterdam-Zuidoost.

De vaste brug in de vorm van een viaduct is gelegen over het Kelbergenpad, een kilometers lang voet- en fietspad dat Zuidoost van noord naar zuid doorsnijdt. Het pad kwam hier jarenlang onder de Gaasperdammerweg vanuit de wijk Kelbergen de wijk Nellestein binnen. Daarvoor moest ze nog onder de Langbroekdreef door.

De brug werd samen met de Leksmondbrug (brug 1314) in 1976 ontworpen door Dirk Sterenberg voor de Dienst der Publieke Werken. Ook hier paste Sterenberg een ontwerp toe voor meerdere bruggen; bruggen met een dergelijk uiterlijk zijn ook elders in de stad te vinden (kanteelvormige balustraden), bijvoorbeeld de Meibergdreefbruggen. De overspanning van de Leerdambrug is 14,8 meter en 16 meter breed. De constructie is bijna geheel van beton.

De brug ging tot en met augustus 2018 naamloos door het leven. In één document vernoemde de gemeente Amsterdam talloze bruggen. In dit geval werd de brug vernoemd naar het Leerdamhof, die ten zuiden van het viaduct in Nellestein is gebouwd. Het Leerdamhof is zelf vernoemd naar de Utrechtse plaats Leerdam.

  1. Langbroekdreef werd op 8 februari 1982 aangesloten op Meerkerkdreef