Leo Baekeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leo Baekeland
Leo Baekeland in 1916
Algemene informatie
Volledige naam Leo Hendrik Baekeland
Geboren Gent, België, 14 november 1863
Overleden Beacon (New York), Verenigde Staten van Amerika, 23 februari 1944
Nationaliteit Belg
Beroep Chemicus
Uitvinder
Bekend van bakeliet
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Leo Henricus Arthur Baekeland (Gent, 14 november 1863Beacon (New York), 23 februari 1944) was een Belgisch-Amerikaanse chemicus die onder andere het Velox-fotopapier en het bakeliet uitvond. Bakeliet was een goedkope, veelzijdige stof, en is het eerste synthetische polymeer ooit gemaakt. Baekeland verkocht zijn patent op het Velox-fotopapier aan George Eastman van de Eastman Kodak Company.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Leo Baekeland werd geboren in Gent als zoon van Carolus Ludovicus Baekeland, herbergier en schoenmaker, en van Rosalia Merchie. Na lager onderwijs aan de stadsschool aan het Kramersplein genoot hij dankzij een studiebeurs middelbaar onderwijs aan het Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht. Al op 21-jarige leeftijd behaalde hij zijn doctoraatsdiploma summa cum laude aan de Gentse universiteit. Op 8 augustus 1889 huwde hij in Gent met Céline Emilie Georgette Françoise Swarts, de dochter van Théodore Swarts, zijn professor.[1] Geïnspireerd door de autobiografie van Benjamin Franklin emigreerde hij in 1891 naar de Verenigde Staten.

Uitvinding van bakeliet[bewerken | brontekst bewerken]

Baekeland ontwikkelde het bakeliet om financiële redenen. Zijn eerste doel was om een vervangingsproduct voor het dure schellak te vinden. Andere chemici hadden reeds ontdekt dat veel van de natuurlijke vezels van de stof polymeren waren. Baekeland begon met de reacties van fenol en formaldehyde te onderzoeken. Hij ontwikkelde eerst een oplosbare fenol-formaldehydevariant van asbest, die nooit een succes werd. Daarna probeerde hij een ander bindmiddel voor asbest te ontwikkelen, in plaats van het rubber dat destijds gebruikt werd. Door de controle van de druk en temperatuur die uitgeoefend werd op fenol en formaldehyde kon hij het bakeliet ontwikkelen, een fenolhars met de officiële naam polyoxybenzylmethyleenglycolanhydride. Op 7 december 1909 ontving Baekeland onder nummer 942699 het zogenaamde Heat and Pressure-patent voor het bakeliet.

Later leven[bewerken | brontekst bewerken]

Door zijn uitvinding van het bakeliet werd Baekeland multimiljonair. Toen hij ouder werd, werd Baekeland alsmaar excentrieker, en maakte vaak ruzie met zijn zoon over salaris en erfrechten. In 1939 verkocht hij, op aanraden van zijn zoon, de Bakelite Corporation (in 1910 opgericht als de General Bakelite Company) aan de Union Carbide and Carbon Corporation. Na zijn pensioen werd hij een soort van kluizenaar die enkel eten uit blik at. Hij werd ook geobsedeerd door het ontwikkelen van een tropische tuin op zijn landgoed in Florida. In 1944 stierf hij in een sanatorium aan een hersenbloeding.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Leo Baekeland eindigde in 2005 op de 32e plaats in de Vlaamse versie van De Grootste Belg.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Joris MERCELIS, Beyond Bakelite. Leo Baekeland and the Business of Science and Invention, 2020. ISBN 9780262538695
  • Bart D'HONDT, Van Andriesschool tot Zondernaamstraat. Gids door 150 jaar liberaal leven te Gent, Gent, Liberaal Archief / Snoeck, 2014, p. 129

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Leo Hendrik Baekeland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.