Leo Kornbrust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leo Kornbrust
Liebesthron (1979), Straße der Skulpturen (St. Wendel)
Liebesthron (1979), Straße der Skulpturen (St. Wendel)
Persoonsgegevens
Geboren 31 augustus 1929
Geboorteland Duitsland
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Leo Kornbrust (Sankt Wendel, 31 augustus 1929) is een Duitse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken]

Kornbrust begon zijn opleiding als meubelmaker/schrijnwerker in Sankt Wendel, gevolgd door een opleiding van 1947 tot 1950 als houtbeeldhouwer in Morbach (Hunsrück) en ten slotte van 1951 tot 1957 een beeldhouwopleiding bij Toni Stadler aan de Akademie der Bildenden Künste München. Stadler gold als een belangrijke vertegenwoordiger van de Münchener archaïsche periode. In 1957 betrok Kornbrust een atelier in München, maar hij keerde in 1960 terug naar zijn geboortestad Sankt Wendel in de deelstaat Saarland.

Kornbrust begon in de zestiger jaren met beeldhouwen in steen en ging van figuratieve, aan de menselijke en organische vormen ontleende, kunst over op meer abstracte torsovormen. Uiteindelijk ging hij steeds constructivistischer en minimalistischer werken met kogel- en kubusvormen. Bij voorkeur werkt Kornbrust met basaltlava en donkere granietsoorten.

Van 1967 tot 1970 nam Kornbrust jaarlijks deel aan het Symposion Europäischer Bildhauer in Sankt Margarethen im Burgenland. Bij die gelegenheid leerde hij de steenbeeldhouwer Karl Prantl kennen en diens idee omtrent beeldenroutes. Aanvang zeventiger jaren creëerde de kunstenaar in samenwerking met zijn echtgenote, de Saarlandse schrijfster en dichteres Felicitas Frischmuth een reeks zogenaamde Schrift-Skulpturen. In obelisk- en kubusvormige beeldhouwwerken zandstraalde of graveerde Kornbrust de door zijn echtgenote gemaakte teksten. Het bekendste voorbeeld uit die periode is een zes meter hoge granieten zuil, die zich voor de Moderne Galerie in Saarbrücken bevindt.

Van 1978 tot 1999 was Kornbrust hoogleraar beeldhouwkunst in relatie tot de architectuur aan de Münchener Kunstacademie. Hij woont en werkt in een atelier in het natuur- en cultuurgebied Damra in de buurt van Sankt Wendel.

Straße der Skulpturen[bewerken]

In 1971 was Kornbrust de initiatiefnemer van het inmiddels bekende Internationale Steinbildhauersymposion St. Wendel, waarbij talloze grote sculptures zijn gecreëerd door internationale beeldhouwers. In 1979 werden deze en andere beelden geplaatst langs een nieuw aangelegde beeldenroute, de Straße der Skulpturen (St. Wendel).

In 2002 werd die route met het gelijksoortige project van de beeldhouwer Paul Schneider, de beeldenroute "Steine an der Grenze", samengevoegd. Op het kruispunt van beide routes bij de dorpen Gehweiler (bij Wadern) en Oberlöstern werd door beide beeldhouwers als teken van verbinding een sculptuur geplaatst.

Fotogalerij[bewerken]

Externe links[bewerken]