Leo Van Broeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leo Van Broeck
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van België België
Geboortedatum 23 augustus 1958
Geboorteplaats Anwerpen
Beroep architect
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Leo Van Broeck (Antwerpen, 23 augustus 1958[1]) is een Vlaams ingenieur-architect. Van 2016 tot 2020 was hij de vierde Vlaams Bouwmeester. Hij is medeoprichter van het architectenbureau Bogdan en Van Broeck.[2] In 2019 sloot hij zich aan bij een expertenpanel van de burgerbeweging Youth for Climate.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Van Broeck studeerde van 1976 tot 1981 aan de KU Leuven. Sinds 1995 is hij aan deze universiteit praktijkassistent, en vanaf 2006 professor architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen.[3]

Bouwmeesterschap[bewerken | brontekst bewerken]

Als Vlaams Bouwmeester pleitte hij om op andere manieren te gaan wonen. Volgens Van Broeck nemen we in Vlaanderen veel te veel ruimte in en is er te weinig open ruimte. Van Broeck stelde voor om ook fiscale gevolgen te koppelen aan de Mobiscore, een index van de Vlaamse overheid die aangeeft hoe goed een woning of locatie scoort op het vlak van mobiliteit. Heeft men voor zijn verplaatsingen vaak een wagen nodig, dan scoort de woning slecht. De score zou een sensibiliserend effect moeten hebben, maar door berichtgeving in kranten werd dit initiatief eerder negatief onthaald.