Lera Auerbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lera Lvovna Auerbach (Russisch: Лера Львовна Ауэрбах) (Tsjeljabinsk (Rusland), 21 oktober 1973) is een van de meest gespeelde componisten van de nieuwe generatie. Haar muziek wordt gekenmerkt door haar stilistische vrijheid en juxtapositie van tonale en atonale muzikale taal.

Zij zet de traditie van de virtuoze pianist-componisten uit de 19e en 20e eeuw voort en is de jongste componist op de lijst van de internationale muziekuitgever Hans Sikorski. Door deze uitgeverij worden ook Sergej Prokofjev, Dmitri Shostakovich, Alfred Schnittke, Sofia Goebaidoelina en Gia Kantsjeli uitgegeven.

Auerbach stond voor het eerst in Carnegie Hall in mei 2002 en speelde toen haar eigen Suite voor viool, piano en orkest met Gidon Kremer en Kremerata Baltica. Haar muziek wordt sindsdien elk seizoen gespeeld in Carnegie Hall. In 2005 ontving Lera Auerbach de prestigieuze Hindemith-prijs op het Sleeswijk-Holstein Muziek Festival in Duitsland.

Haar composities werden gecreëerd voor en uitgevoerd door Gidon Kremer, het Royal Danish Ballet, het Hamburg Ballet, David Finckel en Wu Han, Vadim Gluzman, Kremerata Baltica, Orkestensemble Kanazawa, en vele anderen. Ze heeft opgetreden als solopianiste op prestigieuze plekken als de Grote Zaal van het Conservatorium van Moskou, Opera City in Tokyo, het Lincoln Center in New York, de Herkulessaal in München, het Konzerthaus in Oslo, de Symphony Hall in Chicago en het Kennedy Center in Washington DC.

Een nieuwe opdracht voor het Royal Danish Ballet, ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van Hans Christian Andersen, was Lera Auerbachs tweede samenwerking met choreograaf John Neumeier. Het ballet is een moderne versie van het klassieke sprookje 'De kleine zeemeermin' en kende een succesvolle première in april 2005.

Lera Auerbach schrijft ook poëzie en proza in het Russisch.

Externe links[bewerken]