Naar inhoud springen

Lernout & Hauspie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 3wisemen (overleg | bijdragen) op 29 dec 2019 om 10:18. (sp)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Lernout & Hauspie was een door Jo Lernout, Pol Hauspie en Nico Willaert opgericht spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products.

Jo Lernout en Paul Hauspie begonnen in 1987 met een bedrijf in spraaktechnologie. Paul was boekhouder, Lernaut verkocht computers. Samen hadden ze de visie om computers met de stem te laten bedienen.

Het bedrijf was gespecialiseerd in de ontwikkeling van spraakherkenning, spraaksynthese en spraakcompressie.[1] Eind 1995 ging het bedrijf naar de NASDAQ en was daarmee het eerste Belgische bedrijf op deze technologiebeurs.[2]

Locatie

Het bedrijf was gevestigd in Ieper in het zogenaamde Flanders Language Valley, dat hiervoor speciaal gebouwd werd. Later kwamen er ook verwante bedrijven zich vestigen.

Faillissement

Het bedrijf kwam eind 2000 in opspraak na onderzoek door The Wall Street Journal omtrent het bestaan van spookbedrijven en boekhoudkundige onregelmatigheden (fictieve omzet) met het doel de koers van de aandelen de hoogte in te jagen.[3] De aandelen van het bedrijf kelderden in nauwelijks een half jaar tijd en uiteindelijk ging L&H in 2001 failliet. De spraaktechnologieafdeling van L&H werd overgenomen door het Amerikaanse Scansoft, nu bekend als Nuance Communications.

Fraude

Op maandag 22 mei 2007 startte het proces tegen Lernout en Hauspie, het grootste fraudeproces ooit in België. Op 9 oktober 2007 werd voor de oprichters een celstraf van 5 jaar geëist waarvan 2 voorwaardelijk, alsmede een strenge geldboete, aangezien zij door fraude menig bedrijf én investeerder in moeilijkheden hadden gebracht. Op 20 september 2010 viel het doek over de zaak: het hof van beroep in Gent oordeelde dat Jo Lernout, Pol Hauspie, Nico Willaert en Gaston Bastiaens wel degelijk schuldig waren aan valsheid in geschrifte en het knoeien met de resultaten van hun vroegere bedrijf.[4]