Lernout & Hauspie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lernout & Hauspie was een door Jo Lernout, Pol Hauspie en Nico Willaert opgericht spraaktechnologiebedrijf. Voluit heette het Lernout & Hauspie Speech Products. Het bedrijf begon in 1987 en groeide eind jaren negentig sterk, maar ging in 2001 failliet waarna een grote rechtzaak wegens fraude volgde.

Oprichting en uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Jo Lernout en Paul Hauspie begonnen in 1987 met een bedrijf in spraaktechnologie. Paul was boekhouder, Lernaut verkocht computers. Samen hadden ze de visie om computers met de stem te laten bedienen.

Het bedrijf was gespecialiseerd in de ontwikkeling van spraakherkenning, spraaksynthese en spraakcompressie.[1] Eind 1995 ging het bedrijf naar de NASDAQ en was daarmee het eerste Belgische bedrijf op deze technologiebeurs.[2] In de jaren daarna nam Lernout & Hauspie verschillende verwante bedrijven over.

In 1998 nam Microsoft een aandeel van 45 miljoen dollar in de onderneming, wat werd gewaardeerd op 8%. Ook sloten beide bedrijven een samenwerkingsovereenkomst: de gigant Microsoft wilde de spraaktechnologie van Lernout & Hauspie integreren in de eigen producten, zoals het besturingssysteem Windows – wat ook gebeurd is: bijdragen van L&H vormden een belangrijk onderdeel van SAPI 5.0 dat in 2000 werd geïntroduceerd.[3] Deze deal trok veel aandacht waarmee L&H nog meer kapitaal kon aantrekken en concurrenten kon overnemen. Ook veel Vlaamse beleggers particuliere en – via de Vlaamse Participatiemaatschappij – de Vlaamse overheid hadden een belang.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf was gevestigd in Ieper en had daar sinds 1999 een nieuw hoofdkantoor in de zogenaamde Flanders Language Valley (‘Vlaanderen Taalvallei’), een bedrijvenpark dat hiervoor speciaal gebouwd was. De naam verwees naar de Sylicon Valley. Later kwamen ook verwante bedrijven zich er vestigen.

Faillissement[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf kwam eind 2000 in opspraak na onderzoek door The Wall Street Journal omtrent het bestaan van spookbedrijven en boekhoudkundige onregelmatigheden (fictieve omzet) met het doel de koers van de aandelen de hoogte in te jagen.[4] De aandelen van het bedrijf kelderden in nauwelijks een half jaar tijd en uiteindelijk ging L&H in 2001 failliet. De spraaktechnologieafdeling van L&H werd overgenomen door het Amerikaanse Scansoft, later zelf omgevormd tot Nuance Communications.

Fraude[bewerken | brontekst bewerken]

Op maandag 22 mei 2007 startte het proces tegen Lernout en Hauspie, het grootste fraudeproces ooit in België. Op 9 oktober 2007 werd voor de oprichters een celstraf van 5 jaar geëist waarvan 2 voorwaardelijk, alsmede een strenge geldboete, aangezien zij door fraude menig bedrijf én investeerder in moeilijkheden hadden gebracht. Op 20 september 2010 was de definitieve uitspraak in de zaak: het hof van beroep in Gent oordeelde dat Jo Lernout, Pol Hauspie, Nico Willaert en Gaston Bastiaens wel degelijk schuldig waren aan valsheid in geschrifte en het knoeien met de resultaten van hun vroegere bedrijf.[5] Een civiele zaak aangespannen door gedupeerde beleggers liep tien jaar later nog.

Links[bewerken | brontekst bewerken]