Les Machines de l’île

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Grand Élephant, boegbeeld van het project
De Carrousel des mondes marins

De Les Machines de l’île is een cultureel, toeristisch en artistiek project in de Franse stad Nantes. Op een terrein dat vroeger tot de scheepswerven van de stad behoorde, worden mechanische objecten van de performancegroep 'La Machine' vervaardigd en getoond.

Opzet[bewerken]

Het project werd opgezet door de kunstenaars François Delarozière en Pierre Orefice en in juli 2007 voor het publiek geopend.[1] De tentoonstelling, die het midden houdt tussen een kunstproject en een attractiepark,[2] heeft zich ontwikkeld tot een toeristische trekpleister voor Nantes met jaarlijks zo'n 650.000 bezoekers.[1] Op het terrein zijn grote objecten te zien, die het best als een vorm van steampunk kunnen worden gekwalificeerd. Daarmee grijpen de werken niet alleen terug op de werelden van Jules Verne, die in Nantes werd geboren, maar ook op de industriële geschiedenis van de stad.

Objecten[bewerken]

De objecten werden door Delarozière sinds 1991 ontworpen en gebouwd door een team van kunstenaars, ingenieurs en handwerkslieden. Veel kunstwerken bevatten bewegende delen of kunnen zelf bewegen. Tot de bekendere constructies behoren:

  • De Grand Élephant (2007): een olifant van 12 m hoog, vervaardigd uit 45 ton staal en hout. Het gevaarte kan tot 49 passagiers vervoeren voor een 'wandeling' over het terrein.[3]
  • La Princesse (2008): een mechanische spin van 13 m lang.
  • De Carrousel des mondes marins (2012): een draaimolen van 25 m hoog en met een diameter van 20 m. Het bevat 35 bewegende zeewezens en andere objecten op drie niveaus.
  • L'Arbre aux Hérons (in aanbouw): een stalen boom van 28 m hoog, waarop twee reigers zitten. Het is de bedoeling dat bezoekers tot bovenaan kunnen klimmen om op de rug van de reigers een stukje over het terrein te vliegen.