Les hussards (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Les hussards
Regie Alex Joffé
Producent Ignace Morgenstern
Scenario Pierre-Aristide Bréal (theater)
Alex Joffé
Gabriel Arout
Hoofdrollen Bernard Blier
Giovanna Ralli
Bourvil
Muziek Georges Auric
Montage Henri Rust
Cinematografie Jean Bourgoin
Production design Robert Clavel
Première 8 november 1955
Genre Komedie
Speelduur 102 minuten
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Les hussards is een komische film uit 1955 van Alex Joffé. De film is een herwerking van het gelijknamige theaterstuk van Pierre-Aristide Bréal.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tijdens de Italiaanse veldtocht van Napoleon Bonaparte worden brigadier Le Gouce en soldaat Flicot, leden van een compagnie huzaren, op verkenningstocht gestuurd naar een dorp op het platteland. Eens ter plaatse verlaten ze hun paarden voor een plaspauze, waarna de paarden worden opgeschrikt door twee geliefden in het struikgewas en het op een lopen zetten. De twee militairen willen geen gezichtsverlies leiden tegenover hun compagnie en gaan samen met de geliefden terug op zoek naar hun transportmiddel. Eens aangekomen in een Italiaanse nederzetting blijken de plaatselijke bewoners enorm angstig te zijn tegenover de twee Fransen, gezien de Napoleontische soldaten bekendstaan als zeer vijandig en bloeddorstig. Ondanks de taalbarrière weet het duo de Italianen te overtuigen niet van kwade aard te zijn en eenvoudigweg hun paarden zoeken.

Intussen denkt kapitein Georges dat Le Gouce en Flicot in een hinderlaag zijn gelopen. Wanneer hij ze echter aantreft tussen de Italiaanse bewoners voelt hij zich verraden. Uit angst voor een berisping maken ze hem wijs dat ze getroffen zijn door een sluipschutter, waarop de kapitein besluit het dorp te gijzelen. Uiteindelijk komt de waarheid toch aan het licht en de twee worden voor het vuurpeloton geleid. Een plotse inval van de Oostenrijkers voorkomt echter hun dood maar kost wel het leven aan de rest van de compagnie. Bonaparte zelf herovert de nederzetting en wanneer hij de twee overblijvende huzaren vindt roept hij ze uit tot helden.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Bernard Blier Le Gouce
Bourvil Flicot
Georges Wilson kapitein Georges
Giovanna Ralli Cosima
Clelia Matania mevrouw Luppi
Jean-Marie Amato Carotti
Daxely Giacomo
Virna Lisi Elisa
Louis de Funès koster Luigi

Externe link[bewerken]