Leviathan (gasveld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Leviathanveld)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leviathan
Leviathan (Israël)
Leviathan
Algemene gegevens
Land Israël
Regio Middellandse Zee, Levantijnse Zee
Coördinaten 33° 10′ NB, 33° 37′ OL
Blok(ken) Rachel licence
Olie/ gas Gas
On-/offshore Offshore
Operator Noble Energy
Concessiehouders Noble Energy 39,66%
Delek Drilling en Avner Oil and Gas elk 22,67% (beide onderdeel van Delek Group)
Ratio Oil Exploration 15%
Producerende formaties Mioceen
Geschiedenis
Ontdekking Juni 2010
Begin productie 2015-2017
Gasproductie
Aanvangreserves 535×109 m3
Olie- en gasvelden in de Levantijnse Zee

Het Leviathanveld is een aardgasveld dat zich in het oosten van de Middellandse Zee bevindt, in het gedeelte dat de Levantijnse Zee wordt genoemd. Het ligt op een waterdiepte van 1500 meter tussen de kusten van Israël, Libanon, Cyprus en de Gazastrook. Omdat het 130 km westelijk van de Israëlische havenstad Haifa ligt, wordt het gasveld door Israël geclaimd. Het veld werd in juni 2010 ontdekt en is vernoemd naar het mythische zeemonster Leviathan.

Alhoewel Libanon aanvankelijk de claim van Israël bestreed en meende dat het gasveld binnen zijn wateren lag, kwam het daar later op terug. Israël is stellig van mening dat het gasveld tot zijn exclusieve economische zone behoort en is daarom vastbesloten zijn claim te handhaven, eventueel met militaire middelen.[1][2] De ontdekking van het Leviathanveld, het Tamarveld en het Aphroditeveld heeft geleid tot de vorming van de zogenoemde Energiedriehoek.

De hoeveelheid gas in het Leviathanveld wordt geschat op 535×109 m³. De exploitatie wordt door de volgende vier bedrijven ter hand genomen: het Amerikaanse Noble Energy voor circa 40%, en de Israëlische bedrijven Avner Oil and Gas en Delek Drilling (beide onderdeel van de Delek Group) voor beide circa 23% alsook Ratio Oil Exploration voor 15%. Verwacht wordt dat in de periode 2015-2017 de gasproductie op gang komt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]