Levina Teerlinc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Elizabethaanse Maundy, miniatuur door Levina Teerlinc, ca. 1560.

Levina Teerlinc (Brugge, ca. 1510 /1520 – Londen, 23 juni 1576) was een Vlaamse miniaturiste, gzspecialiseerd in portretminituren, die als hofschilder aan het Engelse hof van Hendrik VIII, Eduard VI, Maria I en Elizabeth I verbleef.

Biografie[bewerken]

Levina Teerlinc werd tussen 1510 en 1520 in Brugge geboren als oudste dochter van Simon Bening (soms geschreven als Benninc of Benninck), de vermaarde illuminator van de Gents-Brugse school. Meer dan waarschijnlijk leidde Bening zelf zijn dochter op tot miniatuurschilder en werkte ze voor haar huwelijk in zijn atelier.

In 1545 verhuisde ze met haar echtgenoot, George Teerlinc van Blankenberge naar Engeland. Zij trad toen in dienst als hofschilder, 'royal paintrix', van Hendrik VIII, wiens hofschilder, Hans Holbein de Jongere kort daarvoor was overleden. Haar jaarlijkse toelage voor deze betrekking was £40 – wat meer was dan wat Holbein verdiende.[1] Later was ze eredame in de koninklijke huishouding van Maria I en Elizabeth I.

Werk (selectie)[bewerken]

  • Levina Teerlinc, Portrait of Lady Katherine Grey, omstreeks 1555–60, Victoria and Albert Museum, Museum no. P.10-1979[2]
  • Levina Teerlinc, Portrait of a Young Woman, 1566, Victoria and Albert Museum, Museum no. P.21-1954[3]
  • Levina Teerlinc?, Portrait of Queen Mary I, Verzameling van de hertog van Buccleuch
  • Levina Teerlinc?, Portrait of a Young Woman, Verzameling van H.M. the Queen, Windsor Castle
  • Levina Teerlinc?, Portrait of Elizabeth I in State Robes, Verzameling van Welbeck Abbey