Lewis-schaakstukken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Lewis-schaakstukken (replica's)

De Lewis-schaakstukken zijn 78 schaakstukken uit de 12e eeuw die in 1831 zijn ontdekt op het Schotse eiland Lewis in de Buiten-Hebriden. Ze zijn vermoedelijk in Noorwegen gemaakt en worden gezien als de best bewaard gebleven middeleeuwse schaakstukken. De stukken zijn voorbeelden van romaanse ivoorsnijkunst van de hoogste kwaliteit; ze zijn tegenwoordig te zien in het British Museum en het National Museum of Scotland.

Oorsprong[bewerken]

De schaakstukken zijn vermoedelijk in de tweede helft van de twaalfde eeuw in Noorwegen gemaakt; in Trondheim zijn vergelijkbare stukken ontdekt.[1] Rond die tijd is het schaken vanuit Arabië via Sicilië en Spanje naar Europa gekomen. De Vikingen dreven rond de Middellandse Zee handel met de Arabieren en introduceerden het schaakspel al vroeg in Scandinavië.

In de Vogezen zijn Scandinavische schaakstukken uit de tiende eeuw gevonden; deze lijken nog erg op de oorspronkelijke Arabische stukken [2] Bij de Lewis-schaakstukken is de loper al als bisschop afgebeeld en niet meer als olifant zoals in de Arabische wereld gebruikelijk was. Daarmee zijn deze stukken het eerste schaakspel met een volledig Europees signatuur.[3]

De schaakstukken[bewerken]

De Lewis-schaakstukken zijn gemaakt van walrusivoor en walvis-tanden; ze zijn in de romaanse stijl. Er zijn 78 stukken bewaard gebleven die tot vier verschillende schaakspellen behoren; twee spellen zijn compleet. In totaal zijn er acht koningen, acht dames, zestien lopers, vijftien paarden, twaalf torens en negentien pionnen gevonden.

Alle stukken zijn weergegeven als menselijke figuren, behalve de pionnen die op grensstenen lijken. De paarden zijn ridders te paard. Kleding, wapens en attributen zijn tot in detail afgebeeld: de koningen en de dames zitten op tronen en de lopers zijn uitgerust met een bisschopsmijter en een bijbel. Enkele torens zijn weergegeven als berserkers die met een wilde blik in hun schilden bijten. De meeste andere stukken hebben naar moderne maatstaven een enigszins bezorgde gezichtsuitdrukking; voor middeleeuwers zouden zij echter wijsheid en bezonnenheid uitstralen. De lopers zijn van alle stukken het grootst: tot 10,2 cm hoog. Enkele stukken waren oorspronkelijk rood beschilderd; dit wijst erop dat het schaakbord in witte en rode vlakken was verdeeld. De zwart-wit verdeling was toen blijkbaar nog niet gebruikelijk.[4][5]

Ontdekking en tentoonstelling[bewerken]

Over de ontdekking van de stukken is veel onduidelijk; wel circuleren er verschillende legenden en geruchten. Ook is onbekend hoe de stukken op het eiland Lewis terecht zijn gekomen. Lewis ligt aan de noordelijke rand van de Buiten-Hebriden die in de 12e en 13e eeuw bij het Noorse koninkrijk hoorden. Men neemt aan de schaakstukken in deze periode door een Noorse handelaar op Lewis zijn verborgen.

De Lewis-schaakstukken zijn op 11 april 1831 tijdens een bijeenkomst van de Society of Antiquaries of Scotland voor het eerst tentoongesteld. Er zijn geen bronnen uit die tijd die nadere informatie geven over hoe en wanneer ze precies zijn ontdekt. De stukken zouden in de baai van Uig aan de westkust van Lewis gevonden zijn in een kleine gemetselde ruimte in een zandbank. Behalve de schaakstukken werden er ook 14 tabulastenen en een gesp gevonden. De schaakstukken zijn al snel na de eerste tentoonstelling opgedeeld. De schilder Charles Kirkpatrick Sharpe kocht tien stukken. Het British Museum kocht voor een bedrag van 84 Britse Pond 67 stukken. Sharpe vond later nog een stuk en verkocht zijn collectie uiteindelijk aan de verzamelaar Lord Londesborough. In 1888 werden deze elf stukken aangekocht door de Society of Antiquaries of Scotland die ze overdroeg aan het Royal Museum in Edinburgh, tegenwoordig het National Museum of Scotland.[5]

Vooral de collectie in het British Museum heeft veel bijgedragen aan de populariteit en bekendheid van de Lewis schaakstukken. Ze zijn wereldwijd bekend als de beroemdste middeleeuwse spelstukken. In de film Harry Potter en de steen der wijzen is één van de schaakstukken gebaseerd op de rode koningin uit het Lewis-schaakspel.[4]

Externe links[bewerken]

Meer lezen[bewerken]

  • David H. Caldwell, Mark A. Hall, Caroline M. Wilkinson: The Lewis hoard of gaming pieces. A re-examination of their context, meanings, discovery and manufacture. In: Medieval archaeology. 53, 1, 2009, ISSN 0076-6097, S. 155–203.
  • David H. Caldwell, Mark A. Hall, Caroline M. Wilkinson: The Lewis Chessmen Unmasked. The National Museum of Scotland, Edinburgh 2010, ISBN 978-1-905267-46-0.
  • James Robinson: The Lewis Chessmen. British Museum Press, London 2004, ISBN 0-7141-5023-1.
  • Neil Stratford: The Lewis Chessmen and the Enigma of the Hoard. British Museum Press, London 1997, ISBN 0-7141-0587-2

Bronnen[bewerken]

  1. Ian Armit: The Archaeology of Skye and the Western Isles. Edinburgh University Press, Edinburgh 1996, ISBN 0-7486-0858-3, S. 204.
  2. Rolf Schneider: Alltag im Mittelalter. Das Leben in Deutschland vor 1000 Jahren. Bassermann, München 2006, ISBN 3-8094-1995-8, S. 12.
  3. H. E. Bird: Chess History And Reminiscences. Kessinger Publishing Co, Whitefish MT 2004, ISBN 1-4191-1280-5.
  4. a b The enigma of the Lewis chessmen. Chess News Geraadpleegd op 2015-11-06
  5. a b The Lewis Chessmen. British Museum Geraadpleegd op 2015-11-06

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Duitstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.