Romaanse kunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Romaanse frescocyclus op het gewelf in de kerk van Saint-Savin-sur-Gartempe (ca. 1100)

De benaming romaanse kunst verwijst naar de kunststroming die tussen ongeveer 1000 en 1200 dominant was in West-Europa. De term werd in de negentiende eeuw in eerste instantie aangewend om de architectuur in deze periode te beschrijven maar werd al snel ook toegepast voor andere kunstvormen. In de beeldhouwkunst en in de schilderkunst is de romaanse stijl kenmerkend als overgang tussen de Byzantijnse kunst en de gotiek.

De meest opvallende evolutie, na het Byzantijnse, was wel het verschijnen van een ongekende expressiviteit in de streng gestiliseerde figuren, de expressies die terugkomen in de figuur, op de talrijke fresco's in de Catalaanse romaanse kerken. Die expressieve gebarenstijl vinden we in de muurschilderingen van Saint-Savin-sur-Gartempe, in de abdij Prüfening, in Sant'Angelo in Formis bij het Italiaanse Capua en op het Bodensee-eiland Reichenau.

Specifiek romaans verluchte manuscripten zijn onder andere de Moralia in Job van de cisterciënzerabdij in Citeaux en het liturgische werk van abt Stephen Harding in dezelfde abdij.

Externe links[bewerken]