Liars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het gelijknamige album, zie Liars (album).
Liars
Angus Andrew.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2000 - heden
Oorsprong Los Angeles, Verenigde Staten
Genre(s) Experimentele rock, Dance-punk, Postpunkrevival, Noiserock, Artpunk, Chouquette rock
Label(s) Gern Blandsten Records, Blast First, Mute Records
Leden
Zang / gitaar Angus Andrew
Slaginstrument / gitaar / synthesizer Aaron Hemphill
Drums Julian Gross
Oud-leden
Pat Noecker
Ron Albertson
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Liars is een driekoppige experimentele noiseband bestaande uit de in Australië geboren Angus Andrew (zang en gitaar) en de Amerikanen Aaron Hemphill (percussie, gitaar en synthesizer) en Julian Gross (drums). Hoewel in eerste instantie bestempeld als een van de nieuwe bands van de New Yorkse dancepunkscene rond het jaar 2000, veranderde de band na zijn debuut radicaal van stijl en begon zich meer toe te leggen op een autonome vorm van ritmische, repetitieve muziek. Net als Sonic Youth maakt Liars veelvuldig gebruik van alternatieve gitaarstemmingen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorafgaande jaren[bewerken | brontekst bewerken]

De band werd geformeerd in Los Angeles, waar Andrew en Gross studeerden aan de kunstacademie Cal Arts. Andrew studeerde fotografie, Gross grafische vormgeving. Hemphill studeerde microbiologie in San Diego en werkte daarnaast in Los Angeles in een platenzaak. Na ontmoeting, begonnen Andrew en Hemphill opnames te maken op 4-track. Direct nadat Andrew zijn opleiding afgerond had, verhuisde het duo naar New York waar zij met hun debuut mondiaal doorbraken en daarna naar Berlijn voor hun derde album. Hoewel Gross nog geen bandlid was tijdens de New Yorkse periode, werd hij wel vaak meegenomen op tour als gezelschap en voor merchandise verkoop. Via een advertentie werden twee musici uit Nebraska aangetrokken om een band te creëren, Pat Noecker (basgitaar) en Ron Albertson (drums).

New York[bewerken | brontekst bewerken]

In deze line-up (Andrew/Hemphill/Noecker/Albertson) werd het eerste album uitgebracht in oktober 2001, "They Threw Us All in a Trench and Stuck a Monument on Top". Het album werd slechts in twee dagen opgenomen. Ondanks de slechte promotie van hun toenmalige label Gern Blandsten won het album door zijn energieke impact sterk aan publiciteit in de hippe dance-punkscene van New York van dat moment. De band had niet zozeer moeite met de plotse aandacht, maar vreesde in een hoek vastgedrukt te worden als een conformistische scene band. Dit werd alreeds aangeduid met hun albumtitel. Deze status werd voor hun basis om zich uit te ontworstelen.

Als kwartet maakte Liars nog twee korte ep's.

Line-up verandering[bewerken | brontekst bewerken]

Hierna werden Noecker en Albertson vervangen door Gross, en begonnen de opnames van het tweede album.

Het VPRO-televisieprogramma Picabia had in hun eerste uitzending een reportage over hun optreden van de Drum's not Dead-tour in London. Een maand eerder brak Andrew een voortand tijdens een optreden in Ekko, Utrecht.

Liars[bewerken | brontekst bewerken]

Moodswinger, 2006, Yuri Landman, Liars

Tijdens de Drum's not dead-tour in 2006 werd de band in Ekko, Utrecht benaderd door Yuri Landman. Hij biedt gitarist/drummer Aaron aan om een experimenteel elektrisch snaarinstrument voor hem te ontwerpen, de Moodswinger, die Landman gratis weggeeft. Op 28 augustus 2007 brengen Liars aan hun vierde album getiteld Liars uit met daarop het nummer Leather Prowler, dat is ingespeeld met Landmans instrument.[1]

Tijdens hun Europese tour in 2008 op 11 juli op het Bari Festival in Italië werd er door een van de bandleden een gitaar in het gezicht van een meisje in het publiek gegooid, die afgevoerd moest worden door een ambulance. De bandleden werden daarop gearresteerd en het festival werd afgelast.[2]

Ex-bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

De twee bandleden Pat Noecker en Ron Albertson formeerden vervolgens met Christian Dautresme op gitaar en zang het kort bestaande No Things en brachten in 2006 het album Trees uit. Noecker speelt tegenwoordig in These Are Powers.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
They threw us all in a trench and stuck a monument on top 30-10-2001 -
Fins to make us more fish-like 11-2002 - ep
Atheists, reconsider 12-2002 - ep / met Oneida
They were wrong, so we drowned 24-02-2004 -
'Drum's not dead 20-02-2006 -
Liars 28-08-2007 -
Sisterworld 05-03-2010 27-03-2010 90 1
WIXIW 01-06-2012 16-06-2012 157 1*
Mess 2014

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

  • We no longer knew who we were - cd/vinyl
  • There's always room on the broom / Single - cd/vinyl
  • Split met Yeah Yeah Yeahs (alleen verkrijgbaar in Japan en Australia) - 7"-single
  • We fenced other gardens with the bones of our own - cd/vinyl-single
  • It fit when I was a kid - cd/vinyl-single
  • The other side of mt. heart attack - cd/vinyl-single
  • How many more times Split met Gerry Mitchell & Little Sparta - Fire Records Keep Mother serie G-H Augustus 2006 - 10"-single

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]