Lichtvervuiling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lichtververvuiling in Nederland.
Lichtvervuiling NO Polder.jpg
Lichtververvuiling in en om de Noordoostpolder. Duidelijk zichtbaar is de invloed van de kassen van Luttelgeest, waardoor de lichtvervuiling van dit dorp die van veel grotere plaatsen als Meppel en Lelystad overtreft.
Lichtvervuiling kassengebied Luttelgeest.JPG
Luttelgeest 's avonds gezien vanuit Bant, ± 7 km verderop
Samengestelde nachtfoto van de aarde.

Lichtvervuiling is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door overmatig gebruik van kunstlicht. Lichthinder is de overlast die mensen en dieren hiervan ondervinden.

Lichtvervuiling is een vrij recent fenomeen. Het overvloedig verlichten van allerhande plaatsen veroorzaakt ecologische schade. Nachtverlichting, zoals verlichting van snelwegen en straten, gebouwen, objecten en assimilatieverlichting in de glastuinbouw, kan het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren. Planten worden beïnvloed in hun groeiwijze. Ook astronomische waarnemingen worden erdoor bemoeilijkt.

De toenemende mate van lichtvervuiling is de reden geweest dat de J. C. Kapteyn Sterrenwacht in Roden buiten gebruik is geraakt. De daar opgestelde 40 cm spiegeltelescoop is één van de grootste optische telescopen in Nederland. Het Planetron in Dwingeloo (zie Westerbork) heeft de telescoop overgenomen en deze is in 2004 in gebruik genomen.

De Stichting Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties van Nederland houden sinds 2005 op de dag dat de wintertijd ingaat, eind oktober, een "Nacht van de nacht", met veel nachtelijke natuurexcursies en andere publieksactiviteiten.

Meting[bewerken]

De mate van lichtvervuiling kan redelijk eenvoudig nagegaan worden door middel van de Cassiopeia-test: De zwakste ster die nog net zichtbaar is, wordt opgezocht, en via een omrekentabel wordt vervolgens bepaald hoeveel sterren we in totaal kunnen zien.

Oorzaken[bewerken]

Lichthinder wordt veroorzaakt door:

  • verkeerde plaatsing van lichtbronnen: de lichten worden zodanig geplaatst dat er rechtstreekse overdracht is van licht in de atmosfeer;
  • te hoog vermogen van de lichtbronnen: door het hoog vermogen van de lichtbronnen is er een zeer sterke reflectie naar de atmosfeer;
  • combinatie van beide;
  • te veel lichtbronnen;
  • te lang laten branden van lichtbronnen.

Bronnen van lichtvervuiling[bewerken]

Externe links[bewerken]