Lidija Litvjak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lidija Litvjak
Lydia Litvyak
Geboren 18 augustus 1921
Moskou
Overleden 1 augustus 1943
Stalingrad
Rustplaats Oblast Donetsk, Oekraïne[1]
Land/zijde Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1954–1991).svg Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek
Onderdeel Luchtmacht van de Sovjet-Unie
Dienstjaren 19411943
Rang RA-SA AF F1-1Lt 1955.png Eerste Luitenant (Старший лейтенант)
Eenheid 586e gevechtseenheid
588e nachtbommenwerpers
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen zie onderscheidingen

Lidija Vladimirovna Litvjak (Russisch: Лидия Владимировна Литвяк) (Moskou, 18 augustus 1921 - Stalingrad, 1 augustus 1943) was een Sovjet-gevechtspiloot tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Litvjak raakte al geïnteresseerd in de luchtvaart op jonge leeftijd. Op haar 14e schreef ze zich in bij een vliegclub. Later is ze afgestudeerd aan de Kherson militaire vliegschool. Zij werd een vlieginstructeur bij Kalinin vliegclub.

Na een Duitse aanval op de Sovjet-Unie in juni 1941, probeerde ze zich bij een militaire luchtmacht-eenheid aan te sluiten, maar werd afgewezen bij gebrek aan ervaring. Na het bewust overdrijven van haar vooroorlogse vliegtijd (100 uur) werd ze alsnog aangenomen en ging ze bij het 586e gevechtseenheid van de luchtmacht van de Sovjet-Unie. Deze werd gevormd door Marina Raskova. Daar werd ze getraind om op de Yakovlev Yak-1 te vliegen.

Lidija vocht bij verschillende Sovjet eenheden en was zeer succesvol tegen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Litvjak was bevriend met Yekaterina Boedanova, zij waren met 14 en 11 kills (betwist) de twee meest succesvolle vrouwelijke piloten aller tijden.

Op 1 augustus 1943, kwam Lidija niet meer terug naar haar basis Krasnyy Luch in de Donbass. Ze is nooit meer terug gevonden. Er is veel te doen geweest om haar dood. Sommige mensen dachten dat ze gevangengenomen was.

Ze werd de "Witte Lelie van Stalingrad" genoemd in de Sovjet-persberichten en kreeg vele onderscheidingen waaronder Held van de Sovjet-Unie.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]