Lijn 1 (metro van Shanghai)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
lijn 1
Officiële opening 28 mei 1993
Zuidelijke uitbreiding 1996
Noordelijke uitbreiding 28 december 2004
Lengte 36,4km
Stations 28
Vanaf Xin Zhuang
Via Station Shanghai
Naar Gongfu Xincun
Halte Hengshan Lu, Lijn 1

Lijn 1 is een lijn van de metro van Shanghai.

Lijn 1 is de eerste metrolijn die in 1993 in Shanghai is geopend en loopt vanaf Gongfu Xincun in het noorden, via Station Shanghai tot aan Xin Zhuang in het zuiden. De metro zorgt hier voor een belangrijke transport-as door de stad voor woon- en werkverkeer.

Het deel van Gongfu Xincun naar Station Shanghai is geopend vanaf 28 december 2004. Hierdoor werd de metrolijn 12,4 kilometer langer. In totaal is de metrolijn nu 36,4 kilometer lang.

Via deze lijn zijn een aantal belangrijke stations in de stad te bereiken:

  • Station Shanghai - Verbinding met het belangrijkste treinstation van de stad van waar naar andere steden in China kan worden gereisd;
  • Volksplein - Belangrijk zakendistrict, winkelgebied en dicht bij veel toeristische attracties;
  • Xujiahui - Belangrijk zakendistrict en winkelgebied;
  • Shanghai Stadium - Sportstadion en belangrijkste vertrekpunt van veel regionale en interregionale bussen;
  • Station Shanghai-Zuid - Het tweede treinstation van de stad wat met name voor verbindingen naar meer zuidelijk gelegen steden zorgt.

De loop van de lijn is duidelijk gevormd door de locaties van deze belangrijke stations, wat daardoor ook meteen de grote drukte in de treinen verklaard. De genoemde stations zijn tevens knooppunten in het metronetwerk of zullen dit in de toekomst nog worden. Hierdoor wordt waarschijnlijk de druk op deze metrolijn verlicht. Door de unieke combinatie van deze al deze belangrijke stations aan één lijn zal het echter een van de belangrijkste verkeersaders door Shanghai blijven.