Lijn 3 (metro van Shanghai)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lijn 3
Lijn 3 (metro van Shanghai) op de kaart
Totale lengte40 km
Aantal stations29
Geopendaugustus 2001

Lijn 3 oftewel de Parellijn is een lijn van de metro van Shanghai.

Lijn 3 is geopend in 2000 en loopt vanaf het district Baoshan in het noorden van Shanghai tot het zuidwesten van de stad, waar de lijn samenkomt met lijn 1 (Station Shanghai-Zuid). Terwijl lijn 1 door het centrum van de stad loopt, loopt deze lijn juist om de binnenstad heen. Voor een groot deel van de lijn wordt het traject van een oude ringspoorlijn gevolgd.

De intervaltijd tussen de verschillende treinen is relatief hoog vergeleken met lijn 1 en lijn 2. Dit is waarschijnlijk gedaan om het makkelijker te maken om later de treinen van lijn 4 in het tijdschema in te passen.

De lijn zal de stations Baoshan Lu tot en met Hongqiao Lu met lijn 4 delen, wanneer deze in gebruik wordt genomen. In dit traject vallen ook de stations Station Shanghai en Zhongshan Park, die overstapmogelijkheden bieden naar respectievelijk lijn 1 en lijn 2.

Lijn 3 wordt momenteel zelf ook uitgebreid naar het noorden toe met een achttal nieuwe stations. Over ongeveer een stuk van een kilometer moeten nog de bakken voor de lijn worden geplaatst en een iets korter stuk moeten de palen ervoor nog worden geplaatst. Het noordelijkste deel lijkt echter al compleet te zijn inclusief spoor en bovenleidingen. Een tweetal stations moet nog afgebouwd worden en de rest van de stations moet nog worden voorzien van interieur zoals ticketautomaten en poortjes.