Lijst van Belgische adelsverheffingen 2018

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een lijst van personen die in 2018 in de Belgische adel werden opgenomen en een adellijke titel verkregen.

Ter gelegenheid van de Nationale feestdag van België op 21 juli 2018 werden Belgische adelsverheffingen bekendgemaakt.

De lijst werd meegedeeld door vice-eersteminister en minister van buitenlandse zaken Didier Reynders, op wiens voordracht de benoemingen bij koninklijk besluit (KB) van 10 juli 2018 zijn gebeurd.[1]

De adelsverheffing bij KB is slechts virtueel. Om effectief te worden moeten de begunstigden een adelbrief ter ondertekening aan de koning en de minister voorleggen. De datum van deze ondertekening geldt als de datum waarop de adelsverheffing of de toekenning van een titel van kracht worden.

De volgende adellijke gunsten werden verleend:

 • Persoonlijke adel met de titel van barones aan:
  • Ingrid De Jonghe, pedagoge, criminologe en oprichtster in 2009 van Therapeuten voor Jongeren, psychologische ondersteuning aan jongeren tussen 10 en 20 jaar.
  • Diane Hennebert, sinds 2007 directrice van de Stichting Boghossian. In 1993 kwam ze aan het hoofd van de Stichting voor Architectuur en maakte er een denktank van over de toekomst van de stad. Ze leidt ook sinds 2015 het pedagogisch project Out of the Box voor steun aan jongeren die voortijdig de school verlaten.
  • Yvonne L'Hoest, voorzitster van Resto du Cœur in België. De vereniging heeft een logistiek centrum in Fernelmont en heeft zestien restaurants.
  • Carla Molenberghs, oprichtster in 1986 van de zorginstelling Huis Perrekens in Geel. Voor ouderen met dementie In 2017 stichtte ze De Villa, waar een brug wordt gelegd tussen personen met dementie en de lokale gemeenschap.
 • Erfelijke adel met de persoonlijke titel baron:
  • Hugo Nys, voorzitter Koninklijke Schenking. Hugo Nys werd na verschillende functies op ministeriële kabinetten burgemeester van Londerzeel. Van 2009 tot 2010 was hij gouverneur van Brussel-Hoofdstad. Van 2012 tot 2015 was hij voorzitter van de Koninklijke Schenking.
  • Joannus, gezegd Jean-Pierre Schenkelaars, arts. Hij is specialist in sociale verzekering en geneeskundige deskundigheid. Sinds 2011 is hij medisch directeur van de Mutualités chrétiennes. Hij is voorzitter geweest van Caritas Catholica en van de Damiaanactie.
  • Pieter Timmermans, afgevaardigd bestuurder Verbond van Belgische Ondernemingen. Voordien was hij actief in de studiedienst van het ministerie van Economische zaken en was hij adviseur bij de toenmalige minister van Begroting Herman Van Rompuy.
 • Erfelijke adel met de persoonlijke titel ridder:
  • Jean-Claude Vanden Eynden, pianovirtuoos. Hij was, als zestienjarige, in 1964 de jongste laureaat ooit van de koningin Elisabethwedstrijd. Naast zijn internationale solistencarrière, was hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Externe link[bewerken]