Lijst van afleveringen van Mr. Bean

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.
Mr. Bean
Rowan Atkinson als Mr. Bean.
Rowan Atkinson als Mr. Bean.
Genre Komedie
Speelduur 2 - 11 minuten
Bedenker Rowan Atkinson
Richard Curtis
Regie John Birkin
Paul Weiland
John Howard Davies
Muziek Howard Goodall
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Productie
Producent Peter Bennett-Jones
Sue Vertue
John Howard Davies
Uitzendingen
Start 1 januari 1990
Einde 31 oktober 1995
Afleveringen 18
Seizoenen 1
Netwerk of omroep ITV
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Dit artikel geeft een overzicht van de afleveringen van Mr. Bean. Het betreft hier de korte sketches, die werden uitgezonden van 1 januari 1990 tot en met 31 oktober 1995. Iedere aflevering bestaat uit drie tot vijf korte sketches, van gemiddeld ongeveer twee tot tien minuten.

Mr. Bean[bewerken]

Nummer Eerste uitzending Gastrollen
1 1 januari 1990 Richard Briers, Paul Bown, Rudolph Walker, Roger Sloman

Sketch 1: Mr. Bean is laat voor zijn wiskunde-examen en haast zich ernaartoe. Aangekomen in de examenzaal, is hij erg nerveus en valt hij zijn buurman (vertolkt door Paul Bown) steeds lastig, onder meer door een heel arsenaal aan pennen en potloden boven te halen. Hij heeft ook een aantal mascottes - waaronder The Pink Panther - meegenomen, alsmede een wekker. Het examen begint dan eindelijk, maar dan blijkt dat Mr. Bean het deel analyse is vergeten te bestuderen. Hij heeft enkel goniometrie gestudeerd en is dus danig in paniek. Hij spendeert de twee uur van het examen met het bedenken van allerlei manieren om van zijn buurman te kunnen afkijken. Hij realiseert zich niet, tot de laatste minuut, dat er nog een tweede opgaveblad in de enveloppe zit. Die opgave gaat over goniometrie... en dat had Mr. Bean wel gestudeerd.

Sketch 2: Mr. Bean gaat naar zee en wil zwemmen. Hij wil zijn zwembroek aantrekken, maar merkt dat er een man (vertolkt door Roger Sloman) vlak naast hem in een strandstoel zit. Daarom probeert hij, om te voorkomen dat de man hem naakt ziet, zijn zwembroek zodanig aan te trekken dat hij niet eerst zijn gewone broek hoeft uit te trekken. Als Mr. Bean uiteindelijk zijn zwembroek aan heeft, blijkt dat de man in de strandstoel blind is.
Sketch 3: Mr. Bean gaat naar de kerk, en dat brengt een pak problemen met zich mee: hij kent de tekst van Hallelujah niet meer, valt in slaap, tot ergernis van Mr. Sprout, de man naast hem (vertolkt door Richard Briers). Hij probeert ook een snoepje uit zijn jaszak te halen, het uit het papiertje te wikkelen en het in zijn mond te stoppen, zonder dat iemand het ziet.

The Return of Mr. Bean[bewerken]

Nummer Eerste uitzending Gastrollen
2 5 november 1990 John Junkin, Roger Lloyd-Pack, Matilda Ziegler

Sketch 1: Mr. Bean ziet een saxofoonspeler op straat en wil wat geld geven. Wanneer hij zich realiseert dat hij geen geld bij zich geeft, legt hij een witte zakdoek op de grond en begint hij vreemde danspasjes uit te voeren op de muziek. Een oude dame komt langs en geeft Mr. Bean een muntstuk, dat hij dan aan de saxofonist geeft.

Sketch 2: Mr. Bean wil zijn nieuwe creditcard testen in de winkel. Nadat hij snel door de parfumafdeling is gelopen, wil hij eerst alle producten uittesten alvorens ze te kopen. Zo probeert hij een badhanddoek uit, een braadpan, een telefoon. Als hij uiteindelijk zijn koopwaar gevonden heeft, gaat hij naar de kassa, waar hij per ongeluk zijn creditcard met die van de man voor hem verwisselt. In plaats van de man aan te spreken, probeert Mr. Bean stiekem zijn creditcard uit de portefeuille (die in de achterzak van de man zit) te halen. Als de man wegloopt kan Mr. Bean zijn hand niet snel genoeg uit de achterzak trekken en moet dus noodgedwongen, met de hand in de zak, meelopen met de man. Als de man naar het toilet gaat, ziet deze uiteindelijk Mr. Bean.
Sketch 3: Mr. Bean is jarig en gaat naar een exquis restaurant in de stad. Daar bestelt hij een steak tartare (dat is het enige wat hij kan betalen) en hij verwacht een lekkere en malse biefstuk op zijn bord te krijgen, maar uiteindelijk blijkt dat het om een steak americain gaat. Dat lust Mr. Bean niet, dus "dropt" hij overal stukjes van de steak: in de vaas op tafel, in de handtas van een dame aan een tafel naast hem, onder zijn bord, in een uitgehold stuk brood, in de broek van de violist, in de suikerpot en de asbak. Wanneer toevallig een kelner langs de tafel van Mr. Bean komt en een steak, net als de zijne, uit zijn handen laat vallen, maakt Bean van de situatie gebruik om te zeggen dat de steak overal is terechtgekomen (de plaatsen waar Mr. Bean zíjn steak had verstopt). De chef van het restaurant excuseert zich bij Mr. Bean en biedt hem een nieuwe tafel aan, waar hij een ander menu zal voorgeschoteld krijgen. Uiteindelijk blijkt dat het om een nieuwe steak tartare gaat.
Sketch 4: Mr. Bean staat op wacht in de cinema om Koningin Elizabeth II te ontmoeten en te verwelkomen, samen met nog heel wat andere personeelsleden. Mr. Bean constateert dat hij niet helemaal is voorbereid (zijn schoenen zijn niet gepoetst, zijn tanden zijn niet netjes, zijn adem stinkt en hij heeft geen zakdoek in de borstzak van zijn kostuum). Hierop vindt Mr. Bean enkele (grappige) oplossingen: hij spuwt op zijn schoenen om ze te poetsen, hij gebruikt een loszittend draadje van de schort van de serveerster (vertolkt door Matilda Ziegler) om zijn tanden te flossen, hij gebruikt een ademspray en hij gebruikt de achterkant van een postkaart om een zakdoek na te bootsen. Enkele minuten voordat de Queen aankomt realiseert hij zich dat de ritssluiting van zijn broek openstaat. Eerst probeert hij op de normale manier de ritssluiting naar boven te krijgen maar de rits hapert en dan probeert hij dit via de binnenkant van zijn broek. De Queen nadert en hij stopt met het trekken aan de sluiting waardoor een van zijn vingers in de opening van zijn broek blijft. Als uiteindelijk de Queen tot bij hem komt, maakt Mr. Bean zo'n grote buiging, dat hij de koningin een kopstoot geeft. Tijdens de commotie die dan ontstaat, maakt Mr. Bean zich uit de voeten.

The Curse of Mr. Bean[bewerken]

Nummer Eerste uitzending Gastrollen
3 30 december 1990 Angus Deayton, Matilda Ziegler

Sketch 1: Mr. Bean gaat naar het zwembad. Hij wil er de superhoge duikplank uitproberen, maar net als hij aan de rand van de duikplank komt, krijgt hij last van zijn hoogtevrees. Hij probeert nog terug te krabbelen, maar twee jongens staan achter hem en duwen hem het water in. Door die grote val verliest Mr. Bean zijn zwembroek, die wordt opgevist door een klein meisje. Mr. Bean wacht tot sluitingstijd om uit het zwembad te kruipen en verstopt zich. Op dat moment komt van achter de hoek het vrouwenteam tevoorschijn en zij zien Mr. Bean helemaal naakt staan. Ze gillen en lopen terug in de kleedkamer.

Sketch 2: Mr. Bean vindt de prijs van de parkeergarage aan het zwembad (£16,00) veel te hoog en besluit zonder te betalen de parking te verlaten. Daarvoor gebruikt hij een zware vuilniscontainer, die hij tot vlak voor het elektrisch oog parkeert. Als bij wonder opent de slagboom zich, maar op het moment dat Mr. Bean wil buitenrijden, komt er een zwarte Mercedes aangereden, die de parkeergarage in wil. Mr. Bean moet dus noodgedwongen achteruitrijden. Hij kan echter de tweede keer ontsnappen, doordat hij met hoge snelheid in de richting van de slagboom rijdt, net op het moment dat de lichtblauwe driewieler binnen wil rijden.
Sketch 3: Mr. Bean gaat naar het park, waar hij zijn lunch wil nuttigen. Die lunch moet hij echter nog zelf maken. Hij knipt een snede van een brood met een schaar, smeert er boter op met zijn creditcard, wast een slablaadje in een fonteintje en zwiert het blaadje met zijn sok, haalt twee ansjovissen uit een potje, maalt peperbolletjes fijn met zijn schoen en zakdoek en maakt thee in een bedkruik. Net op het moment dat hij zijn zakdoek openschudt om op zijn schoot te leggen, vliegt de peper in het rond en moet hij niezen, waardoor de thee uit zijn bedkruik schiet en zijn sandwich op de grond valt. De man naast hem (vertolkt door Angus Deayton), die de hele tijd met argusogen het schouwspel zat aan te kijken, biedt Mr. Bean zijn voorverpakte sandwich aan.
Sketch 4: in deze korte sketch moet Mr. Bean voor het rood licht stoppen. Hij moppert alweer, omdat het veel te lang duurt. Maar dan ziet hij opeens een fietser naast hem stoppen, die afstapt en met zijn fiets in de hand door rood loopt. Mr. Bean stapt uit zijn auto en duwt zijn wagen vooruit, stapt weer in en rijdt verder.
Sketch 5: Mr. Bean gaat samen met zijn vriendin (vertolkt door Matilda Ziegler) naar een horrorfilm (A Nightmare on Elm Street). Hij koopt voor zichzelf een gigantisch grote bak popcorn, terwijl zij een klein bakje krijgt. Vlak voor de film probeert Mr. Bean iedereen bang te maken, door enge geluiden te maken en met een speelgoedmes in het rond te zwaaien. Maar de film begint en deze is enger dan Mr. Bean verwacht had. Hij probeert om niet naar de film te kijken door zijn trui over zijn hoofd te trekken. Dit veroorzaakt een grote paniek bij zijn vriendin, die denkt dat zijn hoofd is afgehakt. Mr. Bean probeert dan maar zijn handen voor zijn ogen te houden, maar op dat moment is er een rustig stuk, onmiddellijk gevolgd door een zeer eng stuk. Mr. Bean schrikt enorm, maar doet alles om dat niet te laten merken. Na de film hangt zijn vriendin haar mantel over haar schouders. Mr. Bean wil haar hand vastnemen, maar merkt dat haar arm niet in de mouw zit. Hij schrikt enorm, omdat hij niet wist dat ze haar armen niet in haar mouwen had gestoken, en denkt dat haar arm is afgehakt.

Zie ook[bewerken]