Lijst van bisschoppen van Brugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De volgende lijst geeft de bisschoppen van het bisdom Brugge.

De hierna opgegeven begindata zijn die van het effectieve in functie treden (niet die van de benoeming of van de bisschopswijding) en de einddata die van het overlijden of van het ontslag van de bisschop.

Bisschoppen uit het eerste bisdom[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oprichting in 1559 van het Bisdom Brugge duurde het nog een aantal maanden vooraleer de eerste bisschop werd benoemd.

De benoeming van een nieuwe bisschop, nam onder het ancien régime soms een hele tijd in beslag. Na het overlijden of ontslag van een bisschop, benoemde de burgerlijke overheid een opvolger, die moest goedgekeurd worden door de paus. Pas na deze dubbele goedkeuring kon de kandidaat tot bisschop worden gewijd en kon hij zijn intrede doen in zijn bisschopsstad en bezit nemen van zijn bisschopszetel. De hele procedure nam soms twee of meer jaar in beslag en ondertussen werd een interimair bestuur over het bisdom aangesteld, meestal bestaande uit drie kapittelvicarissen.

Alle bisschoppen, voor zover ze in Brugge stierven, werden bijgezet in de Sint-Donaaskathedraal op de Burg.

Het bisdom werd na de vlucht en weldra het overlijden van Brenart, doorheen moeilijke tijden bestuurd door vicarissen. Na het sluiten van het Concordaat in 1801, werd het bisdom opgeheven. Het department van de Leie (West-Vlaanderen) werd kerkelijk ingedeeld als onderdeel van het bisdom Gent.

Bisschoppen na 1834[bewerken | brontekst bewerken]

Lode Aerts, huidige bisschop van Brugge

In 1832 werd de secretaris van de Gentse bisschop, François Boussen, tot hulpbisschop aangesteld, met verblijfplaats in Brugge. Dit was de eerste aanwijzing voor een nakende kerkrechtelijke herinrichting.

Op 27 mei 1834 werd het bisdom Brugge heropgericht door de bul Romanae Ecclesiae van paus Gregorius XVI, met als grondgebied de provincie West-Vlaanderen.

Omdat de vroegere Sint-Donaaskathedraal onder de Franse bezetting afgebroken was, werd de parochiekerk van Sint-Salvator en Sint-Elooi aangeduid als bisschoppelijke kerk. De heilige Donatianus en de zalige Karel de Goede werden de patronen van het bisdom.

De overleden bisschoppen (niet de hulpbisschoppen) werden bijgezet in de crypte achter het koor van de Sint-Salvatorskathedraal: Boussen in 1848, Malou in 1860, Faict en zijn vier opvolgers in 2002.