Lijst van namen in de tiende editie van Systema naturae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mee bezig Artikel in wording
Aan dit artikel wordt nog gewerkt.
Toelichting: De bedoeling is om van elke door Linnaeus in de tiende editie van Systema naturae gepubliceerde naam aan te geven wat de huidige geaccepteerde naam is. Dat is veel werk. Om dat wat af is al wel beschikbaar te maken voor de lezers, wordt dit artikel al wel aangeboden in de encyclopedie. Het maakt het bovendien eenvoudiger voor andere gebruikers om er ook een bijdrage aan te leveren.
In een later stadium kan de lijst verluchtigd worden met afbeeldingen; gelieve daarmee te wachten tot de inhoud (bijna) af is, om het bewerken overzichtelijk te houden.
Vanwege de uitgebreidheid van het project beslaat het inmiddels enkele subpagina's, en als daaraan gewerkt wordt kan het lijken alsof er aan het project een tijd niet gewerkt wordt. Niets is echter minder waar!
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

De tiende editie van Systema naturae van Carl Linnaeus geldt, samen met Svenska spindlar van Carl Alexander Clerck, als het beginpunt van de zoölogische nomenclatuur, en is om die reden van groot belang voor de biosystematiek. De tiende editie van Systema naturae telt bijna 4400 soortnamen.[1] De geslachten die Linnaeus creëerde omvatten doorgaans veel soorten, en vaak werden binnen een geslacht soorten samengebracht die tegenwoordig niet meer als nauwe verwanten worden beschouwd. Samen met de grote aantallen soorten die naderhand door andere auteurs zijn benoemd en het vervolgens opnieuw arrangeren van geslachten, heeft dit ertoe geleid dat veel soorten niet langer in het geslacht worden geplaatst waarin Linnaeus ze in eerste instantie plaatste. Deze lijst heeft als belangrijkste functie het vindbaar maken van de huidige geaccepteerde naam van soorten die in de tiende druk van Systema naturae een wetenschappelijke naam kregen.

Zoogdieren[bewerken]

Vogels[bewerken]

Amphibia[bewerken]

Linnaeus plaatste ook prikken, roggen, haaien, draakvissen, zeeduivels en steuren in deze klasse.

Vissen[bewerken]

Insecten[bewerken]

Vermes[bewerken]

Intestina[bewerken]

p. 647

p. 661

p. 662

p. 663

p. 664

p. 665

p. 666

Appendix p. 823