Lijst van nevenpersonages uit De Kiekeboes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een alfabetische lijst met de vaakst terugkerende nevenpersonages uit de stripreeks De Kiekeboes.

Alanis[bewerken]

Alanis, beste vriendin van Fanny, maar in veel albums ook haar rivale als het op het versieren van jongens aankomt. Ze maakte haar debuut in het album Drempelvrees (1997).

Balthazar[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Balthazar (Kiekeboe) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bibi Pralin Gaga[bewerken]

Bibi Pralin Gaga, een Afrikaanse dictator en parodie op de Oegandese dictator Idi Amin Dada. Gaga was tot twee maal toe dictator van het Afrikaanse land Boeloe Boeloe. Hij debuteerde in De dorpstiran van Boeloe Boeloe (1978) en speelde mee in de albums De zwarte Zonnekoning (1979) en De Medusa-stichting (1990). Zijn vertrouwensman is Amoko, een soort Afrikaanse toverdokter wiens gezicht meestal verborgen is achter een masker. Ook had hij een gastrol in Afgelast wegens Ziekte en Geen rook.

De dikke dame[bewerken]

De dikke dame komt voor in alle albums. Het is een rondborstige vrouw die bijna altijd dezelfde kledij draagt: een rode pull, een groene broek en witte sportschoenen. Meestal speelt ze geen belangrijke rol in de albums en wandelt enkel eens voorbij of komt kort even in beeld als running gag. In 1, De Wollebollen en 44, Hotel O komt ze 9 keer voor. In nr.18, Bing Bong, draagt ze een roze skijas, ook een groene broek en zwarte skilaarzen, in nr 25, Het plan SStoeffer, draagt ze een paars badpak met rode bloemetjes en in nr28, Over koetjes en kalfjes draagt ze ten gevolge van een afspraakje met Balthazar een bolletjesjurk.

Fernand Goegebuer[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fernand Goegebuer voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vladimir Hikkel[bewerken]

Vladmir Hikkel, een chagrijnige oude vampier die in een rolstoel zit. Hij maakte zijn debuut in Het witte bloed. Hij beweerde toen dat Mikal, met wie Fanny toen een relatie had, zijn kleinzoon was. Mikal miste echter alle vampiereigenschappen omdat hij als kind gestolen werd en door Vladimir opgevoed. Één van zijn echte ouders is Thea Traal (vader is niet bekend). Vladimir wordt meestal de grootvader van Vladje, de babyvampier, genoemd, maar is in feite geen familie van Mona.

Jens[bewerken]

Jens is de enige jongen die langer dan één album het vriendje van Fanny is geweest. Jens is stuntman en televisiemaker. Hij maakte zijn debuut in Verkeerd Verbonden (2003) en hield het tien verhalen uit. Jens en Fanny zijn wel vrienden gebleven. Hij verschijnt ook in Geen rook, Zonder Vuur, Tot op de Bodem, Gebroken Zwart en K4, maar dan niet als vriendje van Fanny.

Dow Jones[bewerken]

Een immens populaire popzanger, die debuteerde in Hotel O (1988). Zijn naam is gebaseerd op de beurs index Dow Jones & Company en zijn uiterlijk op Michael Jackson. Zijn grote geheim is dat hij eigenlijk kaal is. In latere albums is zijn gezicht af en toe op posters te zien of wordt hij even kort vermeld door de personages.

Jujuul[bewerken]

Jujuul, een flamboyante homoseksuele vampier die in De kus van Mona zijn debuut maakte.

Oscar Kiekeboe[bewerken]

Oscar is de overleden vader van Kiekeboe. Hij komt voor in De kus van Mona en is in flash-backs te zien in Vrolijke vrolijke vrienden en Omtrent Oscar

Gerard Kreuvett[bewerken]

Gerard Louis Maurice Kreuvett is een restaurantcriticus en schrijver van de restaurantgids "De Appelblauwzeegroene Gids". Hij maakte zijn debuut in Tegen de sterren op (1978), waarin Fanny een relatie heeft met zijn hippiezoon "Wortel". Fanny maakt het later met hem uit als ze ontdekt dat Wortel geen strikte vegetariër is. In De anonieme smulpapen blijkt Wortel een zakenman in maatpak te zijn geworden met de nieuwe naam "Carotte". Regelmatig doet Kreuvett beroep op Marcel Kiekeboe om een klusje in de horecasector op te knappen voor hem. Hij was de eerste die aan Marcel Kiekeboe zijn voornaam vroeg, dat was ook in het album De anonieme smulpapen.

Wortel[bewerken]

Gustaaf Kreuvett (beter bekend als Wortel, later Carotte) is de zoon van meneer Kreuvett. Hij debuteerde net als zijn vader in Tegen de sterren op.

Dédé La Canaille[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Dédé La Canaille voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Elodie Melody[bewerken]

Een pretentieuze jonge zangeres die voortdurend oliedomme uitspraken doet. Ze debuteerde in het album De Incabouter (2003). Haar naam is gebaseerd op de Vlaamse zangeres "Sylvie Melody", alias Sylvie de Bie.

Moemoe[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Jozefien Kiekeboe voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Moïse Mombakka[bewerken]

Moïse Mombakka, een ex-student Oudheidkunde, afkomstig uit het Afrikaanse land Boeloe Boeloe. Als uitwisselingsstudent kwam hij in het album De dorpstiran van Boeloe Boeloe (1978) naar Europa en begon een relatie met Fanny. Aan het einde van het album keert hij terug naar zijn geboorteland om een opstand tegen dictator Bibi Pralin Gaga te leiden. Hierbij wordt hij zelfs de nieuwe president. Fanny keert uit heimwee echter liever terug naar Europa dan zijn echtgenote te worden, iets waar ze in De zwarte Zonnekoning op terugkomt, maar Moïse is dan al gehuwd met Jozefien.

Mona[bewerken]

Mona, een knappe vrouw op wie Kiekeboe in Het witte bloed (1986) een tijd een oogje had, maar door een vampierenbeet zelf een vampier werd. Sinds De kus van Mona (1993) heeft ze een relatie met Benny Slim, die ze ook gebeten heeft en sindsdien ook vampier is. Ze hebben een zoontje, Vladje, sinds het album De babyvampier (1999).

Magda Nuwelle[bewerken]

Minnares van Oscar Kiekeboe en moeder van de Candy Nuwelle, de halfzus van Marcel. Komt voor in Omtrent Oscar.

Candy Nuwelle[bewerken]

Halfzus van Kiekeboe die arts is en in Amerika woont. Ze heeft een man en twee kinderen.

Alain Provist[bewerken]

Alain Provist is de directeur van het uitzendbureau "Nu en Dan". Hij maakte zijn debuut in Het lot van Charlotte (1984) en belt Charlotte geregeld op om deeltijdse baantjes uit te voeren. Hierdoor komt Charlotte regelmatig in andere omgevingen, die veel nieuwe verhalen opleveren.

Inspecteur Sapperdeboere[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Inspecteur Sapperdeboere voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Benny Slim[bewerken]

Benny "Solo" Slim, een voormalig inbreker die in De kus van Mona samenwerkte met Balthazar en erna door Mona tot vampier werd gekust. Sindsdien zijn ze een koppel en hebben sinds De babyvampier ook een zoontje, Vladje. Benny is van nature een erg opvliegende en lichtgeraakte man die stikjaloers is op het feit dat Mona soms met Kiekeboe omgaat. Hij scheldt ook regelmatig en zijn favoriete krachtterm hierbij is: "Shit!".

Mevrouw Stokvis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Mevrouw Stokvis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nonkel Vital[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Nonkel Vital voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Thea Traal[bewerken]

Thea Traal is sinds het album Het witte bloed de vriendin van Fernand Goegebuer. In dit album blijkt ook dat Mikal haar lang verloren gewaande zoon is. Jaren daarvoor was zij het eerste liefje van Marcel Kiekeboe.

Timothea Triangl[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Timotheus Triangl voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tomboy Dizon[bewerken]

Tomboy Dizon is een vriendin van Fanny en doet voor het eerst mee in het album Joyo de eerste. Jens heeft een oogje op Tomboy. Tomboy werkt als prostituee onder de schuilnaam Stefanie. Ze heeft een moeilijke relatie met haar vader.

Firmin Van De Kasseien[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Firmin Van De Kasseien voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vladje[bewerken]

Vladje, de babyvampier die voor het eerst opdook in het gelijknamige album uit 1999. Hij is het zoontje van Mona en Benny en werd genoemd naar zijn vermeende grootvader, Vladmir Hikkel.

Yvonne "Chichi" Van De Kasseien[bewerken]

Yvonne "Chichi" Van De Kasseien is Van De Kasseiens rondborstige, oudere vrouw. Chichi maakte haar debuut in De taart. Ze is een erg dominante dame die geregeld door hem bedrogen wordt. In sommige albums is ze zich echter wel bewust van zijn overspelig gedrag, zoals Het gat in de kaas (1993). Van De Kasseien probeert zijn relatie echter altijd te redden, omdat "Chichi" nu eenmaal zeer rijk is en hij anders haar erfenis misloopt. Chichi's vader waarschuwde haar nog op zijn sterfbed.

Froefroe Van Der Neffe[bewerken]

Froefroe is het dochtertje van Leon Van Der Neffe en Carmella Vuylstreke. Ze is ongeveer even oud als haar speelkameraadje en buurjongen Konstantinopel en haar broer Joeksel. Ze spelen vaak samen totdat een van hun ouders dit verbiedt omdat ze zich beter voelen dan hun buren of ze vinden dat hun buren zich beter voelen dan zij.

Joeksel Van Der Neffe[bewerken]

Joeksel is het zoontje van Leon Van Der Neffe en Carmella Vuylstreke. Hij is ongeveer even oud als zijn speelkameraadje en buurjongen Konstantinopel. Ook zijn zus Froefroe is van ongeveer dezelfde leeftijd. Ze spelen vaak samen totdat een van hun ouders dit verbiedt omdat ze zich beter voelen dan hun buren of ze vinden dat hun buren zich beter voelen dan zij. "Joeksel" is het Antwerpse dialectwoord voor "jeuk".

Leo Van Der Neffe[bewerken]

Leo is de identieke tweelingbroer van Leon Van Der Neffe, alleen heeft Leo een snor. Hij heeft naar eigen zeggen een moeilijker karakter dan zijn broer. Hij werkt als cipier -nr.85: In het spoor van Dédé- en is daarnaast ook conciërge -nr. 51: De wraak van Dédé- in een appartementsgebouw. Hij maakte zijn debuut in het album De wraak van Dédé en speelde ook een rol in In het spoor van Dédé.

Leon Van Der Neffe[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Leon Van Der Neffe voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dokter Van Pier[bewerken]

Dokter Van Pier is een dokter die voor de vampieren zorgt, maar zelf geen vampier is. Hij werkt altijd samen met Zuster Bloedwijn. Hij debuteert in het album Het witte bloed en duikt steeds ook op als de vampieren in de buurt zijn. Zijn naam, Van Pier, is een woordspelling op het woord Vampier.

Carmella Vuylstreke[bewerken]

Carmella Vuylstreke is de ex-vrouw van Leon Van der Neffe. In En in kwade dagen is ze gescheiden van haar man, en is ze samen met een advocaat. Met Leon heeft ze twee kinderen Froefroe Van Der Neffe en Joeksel Van Der Neffe. Haar naam is een verwijzing naar 'vuile streken'.

Zuster Bloedwijn[bewerken]

Zuster Bloedwijn is een verpleegster die voor de vampieren zorgt, maar zelf geen vampier is. Ze werkt altijd samen met Dokter Van Pier. Zij debuteerde in Het witte bloed en duikt steeds op wanneer de vampieren in de buurt zijn. Haar naam is een woordspeling op Pleegzuster bloedwijn.