Lina Wertmüller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lina Wertmuller - foto van Augusto De Luca

Lina Wertmüller (Rome, 14 augustus 1928) is een Italiaans filmregisseur en scenarioschrijver. Ze werd in 1977 als eerste vrouw ooit genomineerd voor een Oscar voor de beste regie, voor haar film Pasqualino Settebellezze. Ze staat bekend om haar komedies over actuele maatschappelijke kwesties en de eeuwige strijd tussen man en vrouw.

Biografie[bewerken]

Lina Wertmüller werd in 1928 in Rome geboren als Arcangela Felice Assunta Wertmüller von Elgg Español von Braueich. Ze stamt uit een rijke Zwitserse familie. Wertmüller studeerde theaterwetenschappen in Rome. Nadat ze als assistent van Federico Fellini had gewerkt bij diens film Otto e mezzo, kon ze in 1963 haar eerste eigen film uitbrengen: I basilischi.

Met de satire Mimi metallurgico ferito nell’onore (1972) maakte ze internationaal naam. In de jaren daarna had ze verdere successen met de in de fascistische tijd gesitueerde tragikomedie Film d'amore e d'anarchia (1973), de tragikomedie Travolti da un insolito destino nell’azzurro mare d’agosto (1974) en het drama Pasqualino Settebellezze (1977). In deze periode werkte ze verschillende keren samen met de acteur Giancarlo Giannini en actrice Mariangela Melato.