Lincoln H-serie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lincoln H-serie
Lincoln Sedan (1946)
Bedrijf Ford Motor Company
Merk Lincoln
Productiejaren 1946 - 1948
Klasse topklasse
Koetswerkstijl
Zitplaatsen 6
Voorganger Lincoln Zephyr V-12
Opvolger Lincoln EL-serie
Verwant
Technisch
Layout
Motor
4,8L V12
Vermogen in pk 130
Overbrenging
manuele 3-bak
Maten
Afmetingen (L×B×H) 5,54 x 1,98 x 1,74 m
Wielbasis 3175 mm
Tankinhoud 74 liter
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Lincoln H-serie was een modelserie uit de topklasse die geproduceerd werd door de Lincoln-divisie van Ford van 1946 tot 1948. De auto's hadden geen modelnaam en werden verkocht als Lincoln, met een aanvullende vermelding van het carrosserietype.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Na een onderbreking ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog hervatte Lincoln in januari 1946 de productie van auto's. Het basismodel van de naoorlogse Lincolns was een verbeterde versie van de vooroorlogse Lincoln Zephyr V-12 die tot 1942 geproduceerd werd. De wagen kreeg een facelift met een nieuw radiatorrooster bestaande uit twee chromen roosters die boven elkaar gemonteerd werden. De serienummers van de auto's begonnen met een H, waardoor ze naderhand als de H-serie aangeduid werden.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De Lincoln H-serie heeft een opvallend, gebogen silhouet met afgeronde wielkasten en slanke daklijnen. De sedan had een fastback-achterkant. De afgedekte wielkasten achteraan waren een typerend kenmerk. Er werden drie carrosserievarianten aangeboden: een vierdeurs sedan, een tweedeurs coupé en een tweedeurs cabriolet. De Club Coupe en de Sedan hadden ook een Custom-variant met een betere interieurbekleding en uitrusting. De auto's werden aangedreven door een 4,8-liter V12-motor met een vermogen van 130 pk, gekoppeld aan een handgeschakelde drieversnellingsbak.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lincoln Model H van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.