Linden Lab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Linden Research, Inc.
Linden Lab
Hoofdkantoor van Linden Lab (San Francisco)
Hoofdkantoor van Linden Lab (San Francisco)
Oprichting 1999
Oprichter(s) Philip Rosedale
Sleutelfiguren Rod Humble, CEO
Land Verenigde Staten
Hoofdkantoor San Francisco
Producten Second Life, e.a.
Sector ICT
Website lindenlab.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Linden Lab (officieel: Linden Research, Inc.) is een Amerikaans bedrijf dat online games ontwikkelt, waaronder rollenspel Second Life. Het bedrijf is gevestigd in San Francisco en heeft ook kantoren in Boston, Seattle, Virginia en Davis in Californië. Kantoren in Mountain View, Brighton, Singapore en Amsterdam zijn in 2010 gesloten.

Algemeen[bewerken]

De naam 'Linden' van Linden Lab is afgeleid van "Linden Street", de straat waar het bedrijf zijn eerste kantoor had. De oprichter Philip Rosedale wilde een interactieve 3D-wereld maken waarin men zijn camerastandpunt 360 graden in het rond kan bewegen. Hoewel zijn eerste experimenten op dit gebied al eerder plaatsvonden werd zijn enthousiasme vergroot door het concept van een 'metaversum' uit het boek Snow Crash van Neal Stephenson uit 1992.[1] Rosedale wilde aanvankelijk vooral hardware maken om zijn ideeën te verwezenlijken, maar al snel ging hij over tot het programmeren van software waarmee computergebruikers via het internet een gedeelde beleving kunnen hebben.

Geschiedenis[bewerken]

Linden Lab is in 1999 opgericht door de Amerikaanse ondernemer Philip Rosedale die zich in Second Life "Philip Linden" noemt. De virtuele wereld van Second Life werd in 2003 opengesteld voor het publiek. Alle medewerkers van Linden Lab die in Second Life werken hebben daar als achternaam 'Linden'.

In 2008 kreeg Linden Lab een 'Emmy Award voor Technologie en Engineering' voor Second Life. Hoewel Second Life niet de eerste virtuele wereld was kreeg het wel veel aandacht omdat het snel groeide en omdat spelers zelf het intellectuele eigendom behielden over alles wat ze in het spel maken.

In december 2010 kreeg het bedrijf een nieuwe CEO; Rod Humble, maar Philip Rosedal bleef de bestuursvoorzitter.

Overige[bewerken]

Naar Linden Lab is ook de munteenheid in Second Life, de Linden Dollar, genoemd, en de scripttaal LSL (Linden Scripting Language) waarmee virtuele objecten van programmacode kunnen worden voorzien.

Producten[bewerken]

Linden Lab maakt naast Second Life meer online producten en spellen, zoals:

  • Blocksworld[2] - een spel
  • Creatorverse - voor de iPad
  • Desura[3] - een tool voor gameontwikkelaars
  • Dio[4] - een programma om foto's te delen
  • Patterns[5] - een spel