Lithium (Evanescence)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lithium (single))
Lithium
Single van:
Evanescence
Van het album:
The Open Door
B-kant(en) "The Last Song I'm Wasting On You"
Uitgebracht 18 december 2006
Genre Alternatieve rock
Duur 03:44
Label Wind-up Records
Schrijver(s) Amy Lee
Producent(en) Dave Fortman
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Evanescence
(2006)
"Call Me When You're Sober"
  (2006)
"Lithium"
  (2007)
"Sweet Sacrifice"
(en) Allmusic-pagina
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Lithium is een single van de Amerikaanse rockband Evanescence en is de tweede single van hun tweede studioalbum The Open Door. Het nummer is een power ballad en gaat over lithium dat als medicijn gebruikt wordt als emotie-afvlakker bij depressies en bipolaire stoornissen. In de tekst stelt de protagonist liever negatieve emoties te hebben dan het doffe emotieloze gevoel dat lithium teweeg brengt. Zangeres Amy Lee, die zelf overigens geen lithium heeft gebruikt, schreef de eerste versie van het nummer toen ze 16 jaar was.[1]

Amy Lee zag het medicijn lithium in dit nummer vooral als metafoor voor het proces waarin je loskomt van een fase in je leven waarin je je opgesloten voelt in moeizame situaties, maar van waaruit het toch moeilijk is om eruit te komen, ondanks dat je de negatieve gevoelens erkent die bij die fase horen.[2]

Tracklist[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "Lithium" (03:44)
  2. "The Last Song I'm Wasting You" (04:07)

Videoclip[bewerken | brontekst bewerken]

De videoclip voor Lithium, geregisseerd door Paul Fedor, is opgenomen tussen 31 oktober en 1 november 2006. In de videoclip verschijnt zangeres Amy Lee in een witte en een zwarte jurk die 'geluk' en 'verdriet' voorstellen.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. VH1.com : News : Evanescence: Amy Lee Explains the New Songs. web.archive.org (16 oktober 2006). Gearchiveerd op 16 oktober 2006. Geraadpleegd op 9 mei 2023.
  2. After Facing Big Bad Wolf, Amy Lee Faces Herself In Evanescence Clip - MTV. web.archive.org (8 juli 2017). Gearchiveerd op 8 juli 2017. Geraadpleegd op 9 mei 2023.