Little Jimmy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marc Claeys, beter gekend onder zijn artiestennaam Little Jimmy en later Don Croissant (Gent, 1944), is een Belgisch muzikant die volgens Knack mede die aan de wieg stond van de Belpop.[1] Hij speelde het voorprogramma van The Rolling Stones in 1966.

Biografie[bewerken]

Hij is een bakkerszoon uit Ledeberg alwaar hij lid was van de locale harmonie en trompet speelde. Begin de jaren '60 richtte hij de groep Litte Jimmy and the Robots op. Tijdens optredens in 1963 te Blankenberge speelden de Robots samen met The Sharks.[2] Dit resulteerde in Little Jimmy & The Sharks.[3][4] The Sharks was een groep uit Oost-Souburg die de tweede prijs won op de Gouden Micro te Maldegem. Daarnaast speelden ze het voorprogramma van vele internationaal bekende groepen waaronder The Who (Woluwe), The Kinks, Led Zeppelin (Parijs) en The Small Faces.

Op 27 maart 1966 speelde Claeys het voorprogramma van The Rolling Stones te Schaarbeek.[5] Later, in 1973, tijdens een optreden te Antwerpen sprak Claeys met Keith Richards. Deze zou gezegd hebben "We're off to Munich. Hop in."[6]

Toen het concept van het voorprogramma langzaam verdween werd hij behanger. In de jaren '80 kwam hij Chris Whitley tegen en samen reisden ze naar New York City om samen op te treden. Doordat Whitley terugkeerde kon Claeys er zonder greencard niet aan de bak komen. Terug in België opende hij in 1985 een restaurant. Na een avondje stappen met Roland en Jeran Blaute startte hij met de groep China James & The Yellow Doll. Bij het overlijden van zijn vrouw ging hij wonen op een woonboot op het kanaal Brussel-Vilvoorde. Na contact met theatermaker Jan Lauwers trad Claeys vanaf 1994 terug op onder de naam Don Croissant.

Discografie[bewerken]

  • Love At First Sight/All I Need (1966), LITTLE JIMMY AND THE SHARKS
  • My World's Beginning/You Ain't Got The Feeling (1969) THE NEW INSPIRATION
  • Roll Suzy Roll/Teach Me To Lie (1972), LITTLE JIMMY & THE ROCK&ROLL HIGH SCHOOL
  • Live At The Club (1996), Don Croissant
  • Loaded With Extras (1998), Don Croissant
  • Boogie With The Bluestiger (2000), Don Croissant
  • Tiger Tapes (2002), Don Croissant
  • Tiger Tapes (2015), Don Croissant, heruitgave op vinyl, limited edition 300 stuk, Label; Sing My Title, Catalog n°; SMT-002
  • Blues Rebel (2019), Little Jimmy, CD en vinyl, label; Sing My Title, Catalog n°; SMT-012

Externe link[bewerken]