Loek Dijkman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

L.Th.L. (Loek) Dijkman (Velsen, 1942) is een Nederlands ondernemer en filantroop, die herhaalde malen is onderscheiden voor zijn inzet voor de kunst en cultuur in Nederland. Loek Dijkman trok zich in 2013, na een vijftigjarig dienstverband, terug als algemeen directeur van de Topa Groep, die gespecialiseerd is in verzendverpakkingen.

In 1988 bracht hij zijn bezit, inclusief zijn ondernemingen, onder in de door hem opgerichte Stichting Utopa. Zijn belangrijkste reden daarvoor was zijn visie dat een onderneming een rol in haar omgeving vervult die verder gaat dan het verschaffen van werk en het maken van winst. De gedachte hierbij is dat de onderneming haar 'overwinst' niet aan aandeelhouders uitkeert maar aan de omgeving waaraan zij haar bestaansrecht ontleent. De winst wordt aangewend voor algemeen nut.[1] Loek Dijkman was van 1988 tot eind 2019 voorzitter van Stichting Utopa, sinds november 2019 is hij vicevoorzitter.

Van 1988 tot 1990 was Dijkman voorzitter van het historisch genootschap Warmelda in zijn toenmalige woonplaats Warmond. In 1991 volgde hij A. Thomassen op als voorzitter van de Rijnlandse Molenstichting, die ruim 45 molens in het Rijnland rondom Leiden beheert. Na zijn terugtreden in 2012 werd hij erevoorzitter.

Aan de Hooglandse Kerkgracht in Leiden bezit Stichting Utopa, opgericht door Dijkman, het historische Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis, waarvan de oudste delen uit de vijftiende eeuw dateren. Sinds 2010 en na een grondige renovatie is het gebouw in gebruik bij de Stichting Utopa als het Utopa-Weeshuis/Kinderrechtenhuis.[2] Ook op Dijkmans initiatief is er sinds 2022 de Leidse Salon gevestigd, die wekelijks kamermuziekconcerten organiseert, vaak rond een literair thema.[3]

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]