Naar inhoud springen

Loek Dijkman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Geerlings' robot (overleg | bijdragen) op 21 sep 2018 om 12:40. (→‎top: -/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

L.Th.L. (Loek) Dijkman (Velsen, 1942) is een Nederlands zakenman die voor zijn inzet voor de cultuur een Zilveren Anjer heeft ontvangen.

Loek Dijkman was tot 2013, na een vijftigjarig dienstverband, algemeen directeur van de Topa Groep. De ondernemingen binnen deze groep zijn gespecialiseerd in verzendverpakkingen.

In 1988 bracht hij zijn bezit, inclusief zijn ondernemingen, onder in de door hem opgerichte Stichting Utopa. De belangrijkste reden van Loek Dijkman om zijn bezit in Stichting Utopa onder te brengen was zijn visie dat de onderneming een rol in haar omgeving vervult die verder gaat dan het verschaffen van werk en het maken van winst. De gedachte hierbij is dat de onderneming haar 'overwinst' niet aan aandeelhouders uitkeert maar aan haar omgeving waaraan zij haar bestaansrecht ontleent. De winst wordt aangewend voor algemeen nut. Vanaf 1988 is Loek Dijkman voorzitter van de stichting Utopa.[1]

Van 1988 tot 1990 was Loek Dijkman voorzitter van het historisch genootschap Warmelda in zijn toenmalige woonplaats Warmond. In 1991 volgde hij A. Thomassen op als voorzitter van de Rijnlandse Molenstichting, die ruim 45 molens in het Rijnland rondom Leiden beheert. Na zijn terugtreden in 2012 werd hij ere-voorzitter van de Rijnlandse Molenstichting.

In juni 2008 kreeg Dijkman de Zilveren Anjer vanwege zijn inspanningen voor projecten op cultureel en maatschappelijk terrein. In 2013 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In oktober 2014 werd aan hem het verguld Wagenings erezilver van de gemeente Wageningen uitgereikt voor zijn verdiensten voor de stad Wageningen, te weten Beeldengalerij Het Depot.