Loek Vredevoogd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loek Vredevoogd
Reliëf van Vredevoogd in Leiden
Algemene informatie
Volledige naam Laurens Eduard Herman Vredevoogd
Geboren 't Zandt, 12 juli 1938
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep onderwijsbestuurder
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Laurens Eduard Herman (Loek) Vredevoogd ('t Zandt (Groningen), 12 juli 1938) is een Nederlandse onderwijsbestuurder.

Aan de Vrije Universiteit Amsterdam studeerde Vredevoogd rechten en economie. Van 1 april 1975 tot 1982 was hij directeur van de stichting voor Protestants Christelijk Hoger Economisch en Administratief Onderwijs in Zwolle (Chr. H.E.A.O. Zwolle). Daarna was hij een tijdlang werkzaam op het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen (laatstelijk plaatsvervangend directeur-generaal Hoger Onderwijs), voor hij voorzitter werd van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht (1988-1994) en vervolgens van de Universiteit Leiden (1994-2002).

In 2003 werd hij de - eerste - voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. Deze NVAO beslist over het al dan niet verlenen van accreditaties in het hoger onderwijs en beoordeelt ook nieuwe opleidingen. Hij werd er opgevolgd door Karl Dittrich. Van 2006 tot 2013 was hij voorzitter van de raad van toezicht van de Nederlandse Hartstichting.

Vredevoogd is daarnaast voorzitter van de Commissie Eindtermen Accountantsopleidingen i.o. en vervult diverse adviesfuncties. Ook is hij kamerheer honorair.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Cees Oomen
Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden
1994–2002
Opvolger:
A.W. Kist