Longueville (Waals-Brabant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Longueville
Deelgemeente in België Vlag van België
Longueville (België)
Longueville
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Waals-Brabant Waals-Brabant
Gemeente Chaumont-Gistoux
Coördinaten 50° 42′ NB, 4° 44′ OL
Overig
Postcode 1325
Detailkaart
Longueville (Waals-Brabant)
Longueville
Locatie in Waals-Brabant
Foto's
Chapelle du Chêneau bij Longueville
Chapelle du Chêneau bij Longueville
Portaal  Portaalicoon   België

Longueville (Waals: Longue-Veye) is een dorp en deelgemeente van de Belgische gemeente Chaumont-Gistoux in de provincie Waals-Brabant. Het heeft de vorm van een zeer langgerekte rechthoek en wordt gekenmerkt door het bijna geheel ontbreken van natuurlijke waterlopen. Slechts in de uiterste hoeken ontspringen 2 bronnen (onder andere deze van de Glabais).

Het Musée d'Horlogerie afficheert zich als gelegen in Longueville, maar is eigenlijk gelegen in de (opgeheven) gemeente Bonlez. De wijk "Roblet" waar het museum ligt viel dan ook onder de parochie van Longueville: de kerk van Longueville was véél dichterbij dan deze van Bonlez.

Er is een "rue de la Station" maar een trein is er ver te zoeken. Het is een verwijzing naar een nog herkenbaar stationsgebouw van de Buurtspoorweg Grez-Jodoigne (Graven-Geldenaken). Bus 23 van de TEC volgt nog steeds de route van die vroegere stoomtram.

De bodem wordt intensief gebruikt als landbouwgrond: we zijn hier in Waals Haspengouw. Er is heel weinig bos te vinden; er zijn wel meerdere grote vierkantshoeven.