Lophocolea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gewoon kantmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Marchantiophyta (Levermossen)
Klasse:Jungermanniopsida
Onderklasse:Jungermanniidae
Orde:Jungermanniales
Familie:Lophocoleaceae
Geslacht
Lophocolea
(Dumort.) Dumort. (1835)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewoon kantmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Lophocolea is een geslacht van mossen behorend tot de familie Lophocoleaceae. Het geslacht heeft een kosmopolitische verspreiding.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De flankbladeren zijn meestal tweelobbig. De onderbladen van de Europese soort hebben twee kolommen, meestal met een tand aan elke buitenrand. De vrouwelijke gametangia bevinden zich aan de toppen van de hoofdscheut of op min of meer lange, zelden korte takken; de schutbladen zijn groter of ongeveer even groot als de flankbladeren. Het lange bloemdek met brede opening is meestal driehoekig. Mannelijke gametangia zijn meestal aarvormig, de schutbladen zijn iets kleiner dan de flankbladeren. Broedlichamen zijn aanwezig of ontbreken.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Lophocolea-soorten zijn in het verleden door verschillende auteurs in Chiloscyphus opgenomen, maar volgens recentere publicaties wordt Lophocolea opnieuw als apart geslacht onderscheiden.

Söderström (2016) noemt wereldwijd in totaal 145 soorten, maar slechts 44 soorten worden geaccepteerd, en er bestaan hiaten in de kennis of ernstige twijfels over de overige ongeveer 100.

Het geslacht komt voornamelijk voor in de tropen en het zuidelijk halfrond. De volgende soorten zijn vertegenwoordigd in Europa:

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]