Louis van Roode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Louis van Roode
Portret van Louis van Roode, 1962
Persoonsgegevens
Volledige naam Aloysius Maria van Roode
Geboren Delft, 20 juni 1914
Overleden Rotterdam, 18 februari 1964
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer, graficus en kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Aloysius Maria (Louis) van Roode (Delft, 20 juni 1914 - Rotterdam, 18 februari 1964) was een Nederlandse beeldhouwer, graficus en kunstschilder.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Roode studeerde aan de Academie van Beeldende Kunst in Rotterdam. Hij was een leerling van Antoon Derkzen van Angeren en tot 1943 diens assistent. Voor de Tweede Wereldoorlog werkte hij vooral als graficus en reclametekenaar.

Na de oorlog was Van Roode, zoals vele beeldende kunstenaars, betrokken bij diverse wederopbouw-projecten van Rotterdam. Zijn samenwerking met architecten Evert en Herman Kraaijvanger leverde hem meerdere opdrachten op voor monumentale versieringen aan gebouwen, zoals het mozaïek aan het Holbeinhuis en het abstracte werk aan het Stationspostgebouw in Rotterdam.

Van Roode aan de slag met het maken van het wandmozaïek Roterodamum (1954).

Van Roode richtte in 1951 met onder anderen Huib Noorlander, Kees Franse, Jan Goedhart en Charles Kemper de kunstenaarsgroep 'Argus' op. Samen met Gust Romijn en Piet Roovers behoorde hij in de jaren 50 tot de 'Venstergroep', bestaande uit jonge Rotterdamse grafici. Op latere leeftijd hield hij zich voornamelijk bezig met abstracte schilderkunst.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij gevelkunst[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Louis van Roode van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.