Louisiana Museum of Modern Art

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Louisiana (exterieur)

Louisiana Museum of Modern Art (Nederlands: Louisiana Museum voor Moderne Kunst) is het belangrijkste museum voor moderne kunst in Denemarken. Louisiana ligt in de plaats Humlebæk, zo'n 35 kilometer ten noorden van Kopenhagen, direct aan de oevers van de Sont. Het museum heeft een eigen collectie – met werk van Deense kunstenaars, maar ook van Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Pablo Picasso – en organiseert jaarlijks zo'n zes tot acht wisseltentoonstellingen.

Museum en beeldenpark[bewerken]

Het museum is gehuisvest in een negentiende-eeuws landhuis, dat in de jaren vijftig geschikt werd gemaakt voor een museum door de architecten Jørgen Bo en Vilhelm Wohlert. In later tijd zijn er geleidelijk steeds meer ruimten bij gebouwd. De bezoeker doorloopt tijdens zijn bezoek verschillende niveaus, en wordt steeds weer geconfronteerd met het wereldberoemde beeldenpark, waar het museum direct op uitkijkt en het water. De huisvesting heeft van meet af aan een belangrijke rol gespeeld in het concept van het museum en heeft bijgedragen tot de bekendheid ervan.

De naamgeving[bewerken]

De naam Louisiana verwijst naar de eerste eigenaar van het grondstuk, Alexander Brun, die halverwege de negentiende eeuw het landhuis vernoemde naar zijn drie echtgenotes, die allen de naam Louise droegen.

Bibliografie[bewerken]

Jimena Blazquez Abascal, Beeldenparken, kunst en natuur in Europa, een gids, uitg. THOTH, Bussum, 2006, ISBN 9068684248.

Externe link[bewerken]