Lowell Thomas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lowell Thomas
Lowell Thomas - WJROneOfAKind.jpg
Volledige naam Lowell Jackson Thomas
Geboren Woodington, 6 april 1892
Overleden New York City 1981
Geboorteland Verenigde Staten
Genre Documentaire
Historie
Films Out of this World
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lowell Jackson Thomas (Woodington, 6 april 1892 - New York City, 29 augustus 1981) was een Amerikaans schrijver, journalist, filmregisseur en -producer. Thomas is schrijver van een groot aantal boeken en heeft een ster op de Walk of Fame in Hollywood.

Thomas in Lawrence in Arabia

Beroemd werden zijn filmopnamen van de Britse kolonel Thomas Edward Lawrence tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1918. Van de beelden produceerde hij de film With Allenby in Palestine and Lawrence in Arabia. Hij trok ermee de wereld rond, waarbij hij zelf met een gedramatiseerde stem als verteller optrad. Dit leidde tijdens de vertoning soms tot dans en taferelen voor het filmdoek. Zijn film werd in 1962 opnieuw verfilmd in Lawrence of Arabia.

Vlak voor de invasie van Tibet door het Chinese rode leger (1950-51) werden hij en zijn zoon door de Tibetaanse autoriteiten gevraagd het land te filmen. Hij en zijn zoon Lowell Thomas jr. werden onder andere in staat gesteld een zeldzaam interview te houden op het Potala-paleis. De film Out of this World werd een uniek document over Tibet aan het eind jaren '40 en daarmee feitelijk gedurende vele eeuwen ervoor.