Naar inhoud springen

Luchtwachttoren 7T1 - Winschoten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Luchtwachttoren 7T1
Luchtwachttoren gezien vanaf de grens tussen Westerlee en Winschoten
Plaats Winschoten
Opening ca. 1954
Kenmerken
Hoogte constructie 16,58 m
Partijen
Architect Marten Zwaagstra
Eigenaar Particulier bezit
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Luchtwachttoren Winschoten is een luchtwachttoren (postnaam Winschoten, postnummer 7T1, type E1506) aan de Meidoornlaan 18 in Winschoten, aan de grens met Napels-West (Westerlee), iets ten zuiden van de Spoorlijn Harlingen - Nieuwe Schans (traject Wiederline: Groningen-Leer) in de Nederlandse provincie Groningen.

De toren heeft een hoogte van 16,58 meter en is gebouwd van prefab betonnen raatbouwelementen. Boven op de toren is het uitkijkplatform, dat bestaat uit een open ruimte met een 1,5 meter hoge borstwering. Aan de noordwestzijde van het uitkijkplatform is een overdekte schuilnis.

De toren werd gebouwd rond 1954, bij de oprichting van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) en vormde een luchtwachtkring met de luchtwachttorens in Onstwedde (7T2; Beukenweg 10) en Bellingwolde (7T3, Slengweg 13, Rhederbrug, 23,04 meter). In 1968 werd de KLD opgeheven en verloren de torens hun functie. De luchtwachttorens van Onstwedde en Bellingwolde werden gesloopt, maar de luchtwachttoren van Winschoten bleef bestaan, doordat deze voor omgerekend 45 euro werd verkocht aan de eigenaar van de aangrenzende woning. Deze liet in de jaren 1970 de populieren kappen die ter camouflage rond de toren stonden om deze minder herkenbaar te maken vanuit de lucht.[1]

Zie de categorie Luchtwachttoren 7T1 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.