Ludendorffbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brücke von Remagen
De brug in maart 1945
Algemene gegevens
Locatie Remagen
Coördinaten 50° 35′ NB, 7° 15′ OL
Overspant Rijn
Lengte totaal 325 m
Doorvaarthoogte 14,8 m
Bouw
Bouwperiode Eerste Wereldoorlog
Afbraakreden ingestort
Afbraakjaar 17 maart 1945
Architectuur
Type Boogbrug
Ludendorffbrug (Duitsland)
Ludendorffbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Ludendorffbrug (nu Brücke von Remagen) was een spoorbrug over de Rijn bij Remagen. Hij is bekend geworden doordat hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vrij ongeschonden en dus bruikbaar in handen van de geallieerden viel.

De brug werd gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog en was bedoeld om de Duitse troepen en voorraden snel over de Rijn naar het westelijk front te kunnen transporteren. De brug werd ontworpen door Karl Wiener, een architect uit Mannheim. De brug was 325 meter lang en had een hoogte van 14,8 meter boven de gemiddelde waterstand. Het hoogste punt was 29,25 meter. De brug had twee sporen en een voetpad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een van de sporen door middel van planken geschikt gemaakt voor andere voertuigen.

De brug - de laatste intacte brug over de Rijn - werd op 7 maart 1945 door soldaten van de Amerikaanse 9e pantserdivisie ingenomen (zie Operatie Lumberjack). Verschillende pogingen van de Duitsers om de brug te verwoesten bleven zonder succes. Op 17 maart 1945 stortte de brug plots in. In de restanten van de brug is een museum gevestigd. De strijd om de brug is in 1969 verfilmd in de film The Bridge at Remagen.

Nadat de brug was ingestort zijn de resten uit de Rijn geborgen. De resten en het landhoofd werden hergebruikt voor een spoorbrug over de nabijgelegen rivier de Ahr bij Sinzig, die op 4 maart 1948 gereedkwam. Op 21 november 1981 werd deze spoorbrug op haar beurt vervangen door een nieuwe brug.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ludendorff Bridge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.