Ludendorffbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brücke von Remagen
De brug in maart 1945
Algemene gegevens
Locatie Remagen
Coördinaten 50° 35′ NB, 7° 15′ OL
Overspant Rijn
Lengte totaal 325 m
Doorvaarthoogte 14,8 m
Bouw
Bouwperiode Eerste Wereldoorlog
Afbraakreden ingestort
Afbraakjaar 17 maart 1945
Architectuur
Type Boogbrug
Ludendorffbrug (Duitsland)
Ludendorffbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Ludendorffbrug (thans genaamd Brücke von Remagen) was een spoorbrug over de Rijn bij Remagen. Hij is bekend geworden doordat hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vrij ongeschonden en dus bruikbaar, in handen van de geallieerden viel.

De brug werd gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog en was bedoeld om de Duitse troepen en voorraden snel over de Rijn naar het westelijk front te kunnen transporteren. De brug werd ontworpen door Karl Wiener, een architect uit Mannheim. De lengte bedroeg 325 meter, ze had een hoogte van 14,8 meter boven de gemiddelde waterstand. Het hoogste punt was 29,25 meter. De brug kende twee sporen en een voetpad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een van de sporen door middel van planken geschikt gemaakt voor andere voertuigen.

De brug - de laatste intact zijnde brug over de Rijn - werd op 7 maart 1945 door soldaten van de Amerikaanse 9e pantserdivisie ingenomen (zie Operatie Lumberjack). Diverse pogingen van de Duitsers om de brug te verwoesten bleven zonder succes. Op 17 maart 1945 stortte de brug echter plotseling in. In de overblijfselen van de brug is tegenwoordig een museum gevestigd. De strijd om de brug is in 1969 verfilmd in de film The Bridge at Remagen.

Bij de overblijfselen van de brug en het museum ligt nog een stempel (Widerlager)van de Ludendorffbrug.

Op deze stempel heeft men een plakkaat bevestigd met de tekst (in Duits)

Dat nadat de brug was ingestort de resten zijn uit de Rijn zijn geborgen. De resten en ook die stempel werd wederom gebruikt voor een Spoorbrug over de nabij gelegen rivier de Ahr bij Sinzig, welke op 4 maart 1948 gereed kwam. Op 21 november 1981 werd deze spoorbrug weer vervangen een nieuwe brug.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ludendorff Bridge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.