Ludo Permentier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ludo Permentier
Ludo Permentier op het Groot Dictee.
Algemene informatie
Geboren 1950
Geboorteplaats Bornem
Land Vlag van België België
Beroep
Redacteur
Columnist
Docent
Werk
Bekende werken Groene Boekje
Woorden weten alles
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Ludo Permentier (Bornem, 1950) is een Belgisch journalist, redacteur en auteur. Hij was medewerker bij de Nederlandse Taalunie en de UGent, en sinds 2006 een van de juryleden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ludo Permentier komt uit een arbeidersgezin van zeven kinderen uit Bornem.[1] Na een studie Germaanse talen aan de KU Leuven succesvol te hebben afgerond, vestigde hij zich in het Vlaams-Brabantse dorp Boutersem, waar hij met enkele gelijkgestemden een onafhankelijke dorpskrant oprichtte. In 1988 werd hij gevraagd voor de cultuurredactie van Het Nieuwsblad, waarvoor hij zijn werkzaamheden voor de lokale krant stop moest zetten. Twee jaar later verhuisde Permentier naar De Standaard voor een functie als eindredacteur en beheerder van het Stijlboek van de krant. Tot op heden schrijft hij onder de noemer "Woorden weten alles" nog steeds columns voor de krant. Begin 2013 verscheen een bundeling daarvan bij De Bezige Bij Antwerpen.[2]

Omstreeks 2000 raakte de redacteur betrokken bij woordenboekenuitgever Van Dale, waar hij zich voornamelijk concentreerde op het Belgisch-Nederlands. Enkele jaren later werd hij gevraagd de leidraad te schrijven voor de herziene uitgave van het Groene Boekje dat in 2005 werd gepubliceerd, nadat hij zich zeer kritisch had uitgesproken over de editie van 1995.[1]. Tegenwoordig woont Permentier in Meldert (Hoegaarden), is hij actief als projectleider voor de Nederlandse Taalunie en doceert hij aan de UGent. Daarnaast is hij ieder jaar in december een van de juryleden en correctoren van het Groot Dictee der Nederlandse Taal in de Eerste Kamer.

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]