Louis Finson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ludovicus Finsonius)
Louis Finson
Zelfportret van Louis Finson
Persoonsgegevens
Bijnaam Ludovicus Finsonius
Geboren Brugge, vóór 1580
Overleden aldaar of Amsterdam, 1617
Nationaliteit Zuid-Nederlander
Beroep(en) schilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Barok, Caravaggisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Louis Finson (Brugge, vóór 1580 - aldaar of Amsterdam, 1617), ook Ludovicus Finsonius genoemd, was een Vlaams barokschilder. Hij was een van de eerste kunstenaars die het caravaggisme propageerde in Noord-Europa.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Louis Finson kreeg zijn opleiding als kunstschilder in zijn geboortestad Brugge. Rond 1600 trok hij naar Italië, meer bepaald naar Rome en Napels. In Napels verbleef hij van 1604 tot 1612, waar hij het werk van Caravaggio leerde kennen. Begin 1613 verbleef hij in Marseille waar hij de Verrijzenis van Lazarus schilderde voor de familie van Pierre de Libertat. Dit werk bevindt zich nu in de kerk van Château-Gombert (stadsdeel van Marseille).

Finson trok dan naar Aix-en-Provence waar hij door religie geïnspireerde werken en portretten creëerde. In maart 1614 verhuisde hij naar Arles om een aantal doeken te schilderen voor de kathedraal Saint-Trophime. Hetzelfde jaar verliet hij Arles en bezocht Montpellier, Toulouse, Bordeaux en Parijs. Alles samen verbleef hij in de Provence van 1613 tot 1615.

Louis Finson was, samen met de Amsterdamse handelaar Abraham Vinck, in het bezit van twee doeken van Caravaggio waaronder de Maagd met rozenkrans, nu in het Kunsthistorisches Museum Wien te Wenen.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Louis Finson van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.