Ludwig Forum für Internationale Kunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ludwig Forum für Internationale Kunst

Het Ludwig Forum für Internationale Kunst is een museum voor moderne en hedendaagse kunst aan de Jülicher Straße 97-109 in Aken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het museum maakt deel uit van de Ludwigmusea.

De museumverzameling bestaat uit de Collectie Ludwig van het echtpaar Peter en Irene Ludwig.

Het Ludwig Forum werd in 1991 geopend in de voormalige paraplufabriek Emil Brauer. Het fabrieksgebouw stamt uit 1928 en is destijds in de Bauhaus-stijl ontworpen door de architect Josef Bachmann uit Aken. In 1988 verkreeg de stad Aken het gebouw en werd de ombouw tot museum geïnitieerd. Het museum beschikt over zalen voor de vaste collectie en wisselexposities, een atelier voor restauratiewerkzaamheden, een bibliotheek en een restaurant. In de kelderverdieping bevindt zich nog een theaterzaal.

Het zwaartepunt van de exposities ligt bij: Amerikaanse kunst, videokunst, lichtsculptures en graffiti. Tot de vaste collectie behoren werken van: Jean-Michel Basquiat, Jonathan Borofsky, Chuck Close, Franz Gertsch, Duane Hanson, Keith Haring, Jenny Holzer, Jörg Immendorff, Allen Jones, Joseph Beuys, Wolf Vostell, Roy Lichtenstein, Nam June Paik, A. R. Penck, Robert Rauschenberg, Gerhard Richter en Andy Warhol.

Tot het museum behoort ook een beeldenpark met werken van kunstenaars als: Jonathan Borofsky, Alan Sonfist, Wolfgang Nestler, Horst Antes, Thomas Virnich en Nils-Udo.

Samen met de stad Aken verleent het Ludwig Forum tweejaarlijks de Kunstpreis Aachen.

Externe links[bewerken]