Lymfe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Apdency (overleg | bijdragen) op 9 jun 2018 om 11:39. (Wijzigingen door 2A02:A03F:4CD3:6F00:BCAA:6E40:240A:E172 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Apdency)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Lymfatisch stelsel

Lymfe of lymfevloeistof is een kleurloze lichaamsvloeistof die door een apart vatenstelsel stroomt: het lymfevatenstelsel. Lymfe bestaat uit weefselvocht. In lymfe bevinden zich ook enkele witte bloedcellen (waaronder specifiek de lymfocyten) en lymfe wordt door lymfeklieren gefilterd, daarom is het een belangrijk onderdeel van het afweerstelsel van het lichaam. Vrijwel alle gewervelde dieren hebben lymfe in hun lichaam.

Ontstaan van lymfevloeistof

Bloed in de bloedvaten is eiwitrijk en staat onder enige druk. Door die bloeddruk lekt er altijd enige vloeistof bij de capillaire bloedvaten weg omdat die semipermeabel zijn. De uiteindelijke vochtbalans tussen lymfe en bloed wordt door osmose bepaald. Is de balans verstoord, dan kan lymfoedeem ontstaan.

De belangrijkste functies van het lymfatisch systeem zijn de afvoer van weefselvocht, de vetabsorptie uit de dunne darm en de afweer.